Žene – katolkinje – po prvi put u Njemačkoj organizovano i javno protestvuju protiv svoje – katoličke crkve

Sergio Šotrić
Autor 14.5.2019. u 09:53

Žene – katolkinje – po prvi put u Njemačkoj organizovano i javno protestvuju protiv svoje – katoličke crkve

Širom Savezne (federativne) Republike Njemačke, u preko stotinu gradova, žene katoličke vjeroispovijesti – članice katoličke crkve – su stupile u sedmodnevni štrajk protiv trenutnog stanja u institucijama katoličke crkve. Pod nazivom štrajka “MARIA 2.0” i parolama ovog štrajka kao npr.: “nema crkve bez žena”, žene štrajkuju za emancipaciju žena u okviru crkvenih institucija (biranje žena na oficijelne položaje itd.).

7 dana ove žene-katolkinje (između ostalog) odbijaju da idu na crkvene mise, odbijaju da obavljaju volonterske poslove i demonstriraju na javnim mjestima (uglavnom ispred crkava, čiji su članovi), kao što je slučaj na ovoj slici – ispred svjetski poznate katedrale u Kelnu – spomeniku UNESO-a.

Žene ovim žele demonstrirati, u kojem ogromnom obimu svakodnevni rad crkve počiva na: radu, trudu i angažmanu žena, dok – u isto vrijeme – žene nisu zastupljene na rukovodećim pozicijama katoličke crkve, koje su rezervisane samo za muškarce.

Čudi me, da se o ovom jedinstvenom događaju – prvom štrajku žena, protiv sopstvene crkve – sa ciljem ostvarivanja jednakopravnosti žena sa muškarcima – u medijima Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije itd. za sada šuti.

Sergio Šotrić
Autor 14.5.2019. u 09:53

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija