Ženeva: pregovori Irana i Zapada o nuklearnom programu

tačno.net
Autor 20.11.2013. u 09:54

Ženeva: pregovori Irana i Zapada o nuklearnom programu

Iran i šest svjetskih sila danas u Ženevi počinju novi krug pregovora o iranskom nuklearnom programu uz golema očekivanja i pritisak na predsjednike Hasana Rohanija i Baracka Obamu, jer se čini da je sporazum koji Zapadu treba donijeti sigurnost, a Iranu ublažiti sankcije nadohvat ruke kao nikad do sad, javljaju agencije.

U Ženevi počinje treći krug pregovora s velikim ulozima jer Njemačka i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (Kina, Rusija, Sjedinjene Države,  Francuska, Velika Britanija) očekuju da Iran konačno ukloni njihove sumnje i uvjeri ih da nuklearni program nema vojnu, već isključivo civilnu svrhu.

Prošlonedjeljni sastanak nije urodio sporazumom. Pritisci su najveći za Rohanija i Obamu, piše agencija AFP.

Zbog sankcija je u zadnje dvije godine iranski izvoz nafte pao za 60 posto i kada je u augustu preuzeo dužnost predsjednika, umjereni Rohani pobudio je nadu u sporazum.

Ako uspije diplomatskim šarmom uvjeriti Zapad da ublaži sankcije izgubit će podršku vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija, a tada će konzervativci ojačati i natjerati Teheran da se treba vratiti staroj iranskoj politici zaoštravanja, tvrde analitičari.

slobodnaevropa

tačno.net
Autor 20.11.2013. u 09:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija