Ženski summit u Čileu: Jednakost spolova nije na vidiku

tačno.net
Autor 28.2.2015. u 10:20

Ženski summit u Čileu: Jednakost spolova nije na vidiku

REUTERS

»Suočeni smo s krizom. Prema dostupnim podacima, trebat će još nekih 50 godina da bi se postigla jednakost spolova u politici, osim ako političke stranke ne poduzmu odlučnije korake«, rekla je izvršna direktorica UN Women-a, Phumzile Mlambo-Ngcuka

SANTIAGO/ZAGREB   Više od šezdeset političarki okupilo se u petak u čileanskom glavnom gradu Santiagu na konferenciji »Žene na vlasti i donošenje odluka: činimo svijet drukčijim« i suglasilo se da spolna jednakost još nije na vidiku.

Dvodnevni skup organizirali su UN Woman i vlada čileanske predsjednice Michelle Bachelet, a na njemu sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

»Suočeni smo s krizom. Prema dostupnim podacima, trebat će još nekih 50 godina da bi se postigla jednakost spolova u politici, osim ako političke stranke ne poduzmu odlučnije korake«, rekla je izvršna direktorica UN Women-a, Phumzile Mlambo-Ngcuka.

»Potrebno je više inicijative onih koji su na vlasti, koji su izabrani i imenovani na odgovorne dužnosti na svim razinama. Potrebno je i da si žene međusobno više pomažu«, dodala je.

Bachelet, koja je vodila UN Women od osnivanja 2010. do 2013. upozorila je na teškoće u borbi za jednakost spolova. »Unatoč napretku, još uvijek udaramo o zid nejednakosti«, rekla je Bachelet.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo i bivša irska predsjednica Mary Robinson također sudjeluju na skupu.

Summit bi u subotu trebao završiti usvajanjem preporuka povjerenstvu koje bi se trebalo sastati od 9. do 20. ožujka u UN-u u New York tijekom obilježavanja 20-te obljetnice Četvrte svjetske konferencije o ženama održane u Pekingu 1995., na kojoj se 189 država obavezalo štititi i poticati prava žena.

Ministrica Pusić odvojeno će se sastati s predsjednicom Bachelet, ministrom vanjskih psolova Heraldom Munozom Valenzuelom, a predviđeni su i drugi bilateralni sastanci na marginama konferencije.

HINA

tačno.net
Autor 28.2.2015. u 10:20