Žestok napad Turske na ISIL

tačno.net
Autor 26.9.2016. u 08:56

Žestok napad Turske na ISIL

Turske oružane snage su u sjevernom pograničnom pojasu Sirije uništile gotovo 70 položaja ISIL-a.

Turske oružane snage su u nastavku operaciju “Štit Eufrata” u sjevernom pograničnom pojasu Sirije u nedjelju uništile desetine položaja grupe Islamska država Irak i Levant.

Generalštab turske vojske saopćio je kako su turske snage u 210 navrata gađale i uništile ukupno 69 meta ISIL-a u sjevernim sirijskim gadovima Tal Atiyah i Sandi, te ubile više boraca te grupe koji su bili skriveni u dvije gađane zgrade, prenosi Anadolija.

U sirijskim regijama Bahvurtah i Kadris ubijeno je najmanje sedam pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant i u zračnim napadima koalicionih snaga koje predvode snage Sjedinjenih Američkih Država.

Zaštita civila

U saopćenju Generalštaba Turske se navodi kako su turske snage poduzele sve mjere kako bi se zaštitili civili tokom napada na ciljeve ISIL-a.

S ciljem jačanja sigurnosti na granici, podrške koalicionim snagama i neutralizaciji terorističkih prijetnji, Turska je prošlog mjeseca pokrenula vojne operacije na krajnjem sjeveru Sirije.

Operacije koje i dalje traju zasnovane su na pravu Turske na samoodbranu, kao i na odobrenju nacionalnog parlamenta koji je vojsci dao ovlasti da shodno prijetnjama djeluje i na području susjedne Sirije, navodi Ankara.

Do sada je u toj operaciji od boraca ISIL-a oslobođeno šire područje pograničnog pojasa Sirije, uključujući i grad Jarabulus.

Izvor: Agencije

tačno.net
Autor 26.9.2016. u 08:56