Žrtve napada u SAD-u 11. septembra imat će pravo na tužbu protiv Saudijske Arabije

tačno.net
Autor 10.9.2016. u 08:30

Žrtve napada u SAD-u 11. septembra imat će pravo na tužbu protiv Saudijske Arabije

Američki kongres donio je zakon koji omogućava porodicama žrtava napada 11. septembra u kojem je poginulo preko 3.000 osoba da tuže Saudijsku Arabiju.

Kongres je odobrio dvostranački izglasan zakon dva dana prije obilježavanja 15. godišnjice napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku.

Zvaničnici su ovo nazvali moralnim imperativom koji bi omogućio žrtvama da traže pravdu, ali je Bijela kuća nagovijestila kako bi mogla staviti veto na takvu odluku.

Saudijska Arabija oštro odbacuje navode o vladinoj povezanosti ili povezanosti obavještajnih agencija sa Al-Qaidinim napadima u New Yorku i Washingtonu 2001. godine.

Senat je jednoglasno usvojio Akt o traženju pravde od sponzora terorističkih napada u maju, a protivnici su izrazili strah od narušavanja diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom donošenja osvetničkih zakona protiv američkih građana i korporacija na arapskom tlu.

Ranije je Saudijska Arabija upozorila SDA kako bi moglo doći do finansijskih sankcija ukoliko bi zakon bio usvojen.

Saudijska Arabija jedan je od najvećih dobavljača nafte za SAD-a kao i jedan od najvećih saveznika u toj regiji Azije. Dvije zemlje trenutno ulažu zajedničke napore u borbi protiv IDIL-a, a SAD podržava vojne operacije Saudijske Arabije protiv pobunjenika u Jemenu.

Rijad od početka negira bilo kakvu upetljanost u napad iako su 15 od 19 napadača bili saudijski državljani.

“Ova vlada se oštro protivi ovakvoj vrsti legislative i nastavit ćemo s pregovorima sa Senatom”, rekao je portparol Bijele kuće Josh Earnest u maju.

Predsjednica udruženja žrtava kazala je kako je ovaj zakon trenutno od većeg značaja za Amerikance od samih predsjedničkih izbora, te kako žrtve spremaju tužbu.

Klix.ba

tačno.net
Autor 10.9.2016. u 08:30

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija