Žuti kišobrani ponovo na ulicama Hong Konga

tačno.net
Autor 1.2.2015. u 12:30

Žuti kišobrani ponovo na ulicama Hong Konga

Više hiljada aktivista ponovo je danas izašlo na ulice Hong Konga tražeći demokratiju i “istinsko i potpuno pravo glasa”, što je njihovo prvo veće okupljanje od masovnih protesta održanih krajem prošle godine.

Procjenjuje se da se u centru Hong Konga trenutno nalazi oko 3.000 demonstranata, a čuva ih 2.000 policajaca, koji se nadaju da će izbjeći reprizu protesta tokom kojih su glavne ulice tog grada bile blokirane čitava dva i po mjeseca, prenosi Reuters.

Organizatori današnjih protesta su saopćili da se drže ranijih zahtjeva za potpunom demokratijom u Hong Kongu, bivšoj britanskoj koloniji, ali su istakli da će današnja šetnja biti mirna i da neće pokušati da blokiraju nijedan trg niti ulicu.

(Foto: AFP)

“Želimo da vladi bude jasno da želimo istinsko i potpuno pravo glasa”, rekla je jedna od organizatora protesta Daisy Chan.

Neki demonstranti strahuju da bi kasnije tokom današnjeg dana mogli da se nađu na meti antidemokratskih grupa, pa su se neki osigurali štitovima.

Mnogi demonstranti nose žute kišobrane, što je bio simbol prošlogodišnjih protesta pošto su ih tada demonstranti koristili da bi se odbranili od biber-spreja kojim ih je zasipala policija.

(Foto: AFP)

Hong Kong se 1997. vratio pod kinesku vlast i uživao je velike slobode u okviru dogovora “jedna zemlja, dva sistema”.

Zvanični Peking je dopustio održavanje izbora za sljedećeg upravnika Hong Konga, ali želi da ima pravo da prvo odobri kandidate.

klix.ba

tačno.net
Autor 1.2.2015. u 12:30