Zvaničnici Al Kaide: Rat protiv SAD-a se nastavlja uprkos povlačenju trupa iz Afganistana

tačno.net
Autor 30.4.2021. u 09:32

Zvaničnici Al Kaide: Rat protiv SAD-a se nastavlja uprkos povlačenju trupa iz Afganistana

foto: Reuters

Odluka Bidena da povuče američke trupe iz Afganistana izazvala je brojne reakcije u SAD-u, ali u svijetu. Posljednji u nizu oglasili su se i iz terorističke organizacije Al Kaida te su naveli kako će se rat sa SAD-om i dalje nastaviti.

U ekskluzivnom intervjuu, novinari CNN-a uspjeli su putem posrednika ostvariti kontakte s liderima ove terorističke organizacije.

Kako su istakli zvaničnici Al Kaide, iako će se Sjedinjene Američke Države povući do 11. septembra iz Afganistana, rat će se i dalje nastaviti u drugim dijelovima svijeta.

“Rat protiv Sjedinjenih Američkih Država nastavlja se na svim ostalim frontovima sve dok Amerikanci ne napuste sve dijelove islamskog svijeta”, rekli su zvaničnici Al Qaide za CNN.

Do sada, zvaničnici Al Kaide se nisu mnogo puta oglašavali u medijima, te su se većinom držali vlastitih propagandnih sredstava putem kojih su prenosili informacije. Analitičar terorizma Paul Cruickshank, analizirao je za CNN izjavu zvaničnika terorističke organizacije.

“Ova izjava može biti jasan znak da su ohrabreni odlukom administracije Bidena da povuče trupe iz Afganistana, a moguće i da žele skrenuti pažnju s nedavnih gubitaka koje je grupa pretrpjela”, rekao je Cruickshank.

Ipak, stručnjaci su saglasni u jednom. Do sada, zvaničnici Al Kaide većinom su ignorirali stavove američkih zvaničnika. Sada, kada su se nakon dugo vremena zvanično oglasili na Bidenove najave, pretpostavlja se kako će Al Kaida ponovno imati znatno aktivniju ulogu u Afganistanu.

“Njihov odgovor sugerira da su Talibani manje iskreni prema Bidenovoj administraciji, a sama retorika slična je onoj kakva je dominirala u eri Bin Ladena”, ističu iz CNN-a.

Također, zvaničnici Al Kaide su istakli kako su “Amerikanci poraženi u Afganistanu te da je ovaj rat ostvario osnovni cilj, a to je nanijeti štetu američkoj ekonomiji”.

“Ova izjava promovira slične ideje kakve je promovirao Bin Laden. On je govorio kako je Sovjetski Savez bankrotirao zbog rata u Afganistanu. Troškovi rata SAD-a u Afganistanu broje se i milijardama, ali rat nije doveo do kolapsa ekonomije. Al Qaida, s druge strane, priznaje kako je rat nanio štetu samoj organizaciji te da su brojni pripadnici prebačeni u Siriju gdje su izgubili živote”, navodi se.

Podsjetimo, američki predsjednik Joe Biden najavio je povlačenje američkih trupa iz Afganistana. Prvi kontingent trupa trebao bi se povući već u maju, a posljednji članovi misije SAD-a u ovoj državi trebali bi napustiti Afganistan do 11. septembra.

klix.ba

tačno.net
Autor 30.4.2021. u 09:32