Zvaničnici SAD: Sukob sa Severnom Korejom nije neizbežan

tačno.net
Autor 14.8.2017. u 08:59

Zvaničnici SAD: Sukob sa Severnom Korejom nije neizbežan

Visoki američki bezbednosni zvaničnici rekli su da vojni sukob sa Severnom Korejom nije neizbežan, ali su upozorili da je mogućnost rata veća nego pre deset godina.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majk Pompeo i savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Herbert Rejmond Mekmaster smatraju da sukob može da se izbegne, ali ipak podržavaju oštru retoriku predsednika SAD Donalda Trampa.

Pompeo i Mekmaster su rekli da SAD i njeni saveznici ne mogu više da dozvole da stoje sa strane dok Severna Koreja nastavlja da razvija interkontinentalne balističke rakete.

“Nismo bliži ratu nego što smo bili pre nedelju dana, ali smo bliži ratu nego što je to bio slučaj pre deset godina”, rekao je Mekmaster.

Mekmaster je rekao da SAD ulažu diplomatske napore kako bi odvratile severnokorejskog lidera Kim Džong Una od daljih provokacija. Upitan da li ljudi treba da budu zabrinuti zbog pojačanih tenzija, Pompeo je rekao da “danas ništa nije neizbežno”.

Pompeo je rekao da SAD “imaju prilično dobru ideju” o namerama Severne Koreje, ne navodeći detalje.

Severna Koreja upozorila je u sredu da bi mogla da ispali rakete u smeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsednik SAD obećao Pjongjangu da će se suočiti s “vatrom i besom”.

RSE

tačno.net
Autor 14.8.2017. u 08:59

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija