“Nigdje nikog nemam” na sceni Narodnog pozorišta Mostar

Zoka Ćatić
Autor 10.9.2019. u 15:19

“Nigdje nikog nemam” na sceni Narodnog pozorišta Mostar

Predstava „Nigdje nikog nemam“ u režiji Albana Ukaja, po tekstu Edwarda Bonda, bit će izvedena na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar u srijedu, 11. septembra, sa početkom u 20h. Nakon predstave će biti održan razgovor sa publikom.

U predstavi, koprodukcija KONTAKT i Sarajevski Ratni Teatar, učestvuju glumica i glumci Snežana Bogićević, Jasenko Pašić i Alban Ukaj, kao i muzički dvojac Basheskia & Edward EQ.

Radnja drame “Nigdje nikog nemam” postavljena je u postapokaliptično društvo gdje su emocije, sjećanja i empatija zabranjene. Autorski tim fokus predstave usmjerava na negiranje genocida, kolektivnu krivicu, veličanje ratnih zločinaca i odbijanje suočavanja sa prošlošću.

“Ovaj tekst ima potencijal. Nudi da govorimo o onome o čemu bismo željeli govoriti. Bond je napisao tekst 2000. godine. Pisao je o nekoj bliskoj budućnosti 2077. godine u koju je smještena radnja. Ali mi smo ga, mi ljudski rod, preduhitrili, malo smo ubrzali tu dekadenciju, to stanje duha o kojem Bond piše”, rekao je redatelj Ukaj.

Gostovanje su omogućili partneri projekta Forum ZFD BiH i Fond Otvoreno Društvo BiH.

Ulaz je slobodan, a ulaznice se mogu preuzeti svakim radnim danom od 9 do 14h na blagajni NPM-a.

Efm.ba

 

Zoka Ćatić
Autor 10.9.2019. u 15:19