ODRŽANA MESS RADIONICA ZA MLADE U OKVIRU INTERKULTURALNOG FESTIVALA U BRAUNSCHWEIGU

tačno.net
Autor 6.5.2015. u 15:22

ODRŽANA MESS RADIONICA ZA MLADE U OKVIRU INTERKULTURALNOG FESTIVALA U BRAUNSCHWEIGU

Koordinatorica edukativnog segmenta Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS, Irma Alimanović Alihodžić, od 21. do 29. aprila učestvovala je na četvrtom Interkulturalnom festivalu u Braunschweigu u Njemačkoj, te tom prilikom vodila teatarsku radionicu za sedamnaest učenika i učenica finalnih razreda osnovnih škola. Ova posjeta, rezultat je saradnje Internacionalnog teatarskog festivala MESS – Scena MESS i gradskog teatra iz Braunschweiga, a uspostavljena je putem Evropske mreže festivala i teatara – The European Theatre Convention (ETC Network) koja ima za cilj razmjenu umjetnika/umjetnica, teatarskih profesionalaca/ki i uspostavljanje saradnje kroz različite teatarske projekte.

Ističući da je sama radionica trajala pet dana te da su učenici i učenice teme birali na osnovu koncerata i predstava na kojima su ranije prisustvovali, Alimanović Alihodžić je posebno istakla prednosti njemačke teatarske scene. “Velika razlika njemačke teatarske scene u odnosu na bosanskohercegovačku je ta što ovaj teatar ima zaposlene teatarske pedagoge i pedagoginje koji rade na edukaciji djece i mladih, podizanju svijesti o značaju teatra i umjetnosti, uspostavljanju saradnje između škola i teatra kroz najrazličitije projekte, radionice, predstave“, navela je Alimanović Alihodžić te dodala da su sve radionice vodili timovi sastavljeni od teatarskih profesionalaca/ki, umjetnika/ca i nastavnika/ca iz škole.

Tema rada moje grupe je bila Dvoržakova 9. simfonija – From the New World. Ono što me oduševilo i dalo posebne mogućnost rada je šarolikost kultura, tradicija i nacija s obzirom da školu pored Nijemaca, koji su u većini, pohađaju i djeca porijeklom iz Turske, arapskih zemalja, Rusije, Poljske, Sirije“, rekla je Alimanović Alihodžić te dodala je posljednjeg dana radionice rad predstavljen pred publikom, roditeljima, prijateljima i prijateljicama što je učesnicima i učesnicama radionice dalo poseban motiv da pruže najbolje od sebe.

Interkulturalni festival u Braunschweigu ponudio je vrlo bogat i raznovrstan program sadržan od koncerata klasične muzike, predstava, performansa, kabarea, dokumentarnih filmova, večeri poezije, te najrazličitijih radionica sa djecom i mladima.

The European Theatre Convention (ETC Network) putem koje je ova saradnja i realizirana, predstavlja profesionalnu platformu za sve teatarske radnike i radnice te autore i autorice koja  ima za cilj uspostavljanje interkulturalnog dijaloga te uspostavljanje saradnje između nevladinog i vladinog sektora i pojedinih evropskih institucija. Neizostavan segment ove platforme je i profesionalno usavršavanje i edukacija mladih, a ova saradnja je samo jedan u nizu projekata koji rade na tome.

tačno.net
Autor 6.5.2015. u 15:22

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija