POBUNJENIK M.K. PREDSTAVIO BiH NA 2. INTERNACIONALNOM TEATARSKOM FESTIVALU BALKANSKIH ZEMALJA

tačno.net
Autor 14.3.2015. u 17:17

POBUNJENIK M.K. PREDSTAVIO BiH NA 2. INTERNACIONALNOM TEATARSKOM FESTIVALU BALKANSKIH ZEMALJA

Predstava Nermina Hamzagića “Pobunjenik M.K.“ u utorak 10. i srijedu 11. marta igrala je dva puta na sceni državnog teatra u Bursi u okviru 2. Internacionalnog teatarskog festivala Balkanskih zemalja. Predstava bazirana na noveli “Michael Kolhaas“, njemačkog dramskog pisca, pjesnika i publiciste, Hajnriha von Klajsta, nastala je u koprodukciji Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Narodnog pozorišta Sarajevo i East West Centra, a govori o čovjeku koji odlučuje da se suprostavi nepravednom sistemu.

Režiser predstave, Nermin Hamzagić, rekao je da je ovo bilo prvo gostovanje Pobunjenika na jednom internacionalnom teatarskom festivalu. “Zaista mi je drago da predstava komunicira i sa međunarodnom publikom u čemu prepoznajem sve izraženiju svijest o nepravednom svijetu koji kreiramo i u kojem živimo, ali i protiv kojeg smo se spremni pobuniti. Nadam se da će nam ovo prvo gostovanje otvoriti i neka buduća“, naveo je Hamzagić te zahvalio MESS-u i Narodnom pozorištu Sarajevo što su, uprkos teškom položaju u kojem se nalaze kulturne institucije, omogućili ovo gostovanje.

Ističući vrlo ljubazne domaćine i jako dobru organizaciju festivala, glumica Vedrana Seksan je opisala malu simboliku koja se desila prilikom drugog igranja predstave. “Drugu noć igranja u Bursi ispred pozorišta su održane demonstracije kojim se obilježavala godišnjica smrti mladog Elvana Berkina, koji je preminuo od povreda zadobijenih za vrijeme istanbulskih protesta 2013. godine. Ove demonstracije su se kontektstualno poklopile sa pričom naše predstave koja upravo govori o suprotstavljanju sistemu, i to je još jednom pokazalo svu ljepotu i spontanost teatra“, rekla je Seksanova te dodala da vjeruje da će ovo gostovanje otvoriti vrata Turske i drugim pozorištima iz Bosne i Hercegovine.

Navodeći kako je ovo bilo veoma lijepo i značajno gostovanje, glumica Maja Izetbegović je istakla jako dobru rekaciju publike. “Ovo je prvi put da jedan bosanskohercegovački teatar i predstava gostuju u Bursi. Imali smo dva jako lijepa igranja, a publika je bila oduševljena u što smo se uvjerili i poslije igranja kada smo u razgovoru sa njima dobili izuzetno pozitivne kritike“, rekla je Izetbegovićeva.

Uloge u predstavi ostvaruju Aleksandar Seksan, Amar Selimović, Vedrana Seksan, Enes Salković, Maja Izetbegović i Dženana Džanić.

tačno.net
Autor 14.3.2015. u 17:17