U ponedjeljak i utorak glazbeno-scenski projekt o fra Didaku Buntiću

tačno.net
Autor 4.11.2019. u 12:49

U ponedjeljak i utorak glazbeno-scenski projekt o fra Didaku Buntiću

Glazbeno-scenski projekt DIDAK – SVJETLOST IZ HERCEGOVINE na repertoaru je Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u ponedjeljak i utorak, s početkom u 20 sati

Ova multimedijalna predstava afirmira život jednog velikog čovjeka, fra Didaka Buntića, koji je je svoj život i svećeničko poslanje posvetio pomaganju drugima. Fra Didak Buntić obilježio je razdoblje kada je cijeloj Hercegovini bilo izuzetno teško. U “godinama gladi”, krajem Prvog svjetskog rata, u Slavoniji i Srijemu osigurao je prihvat za 17.000 djece.

„Vodio je računa da u Slavoniji pravoslavna djeca idu u pravoslavne obitelji kako ne bi imala problema u svom daljnjem vjerskom odgoju. Tražio je da muslimanska djeca ostanu zajedno te se zalagao da im se ne daje vjerski zabranjena hrana. Osnivao im je mjesne škole, odnosno mektebe jer u Slavoniji nije bilo džamija. U tome i jeste njegova stvarna veličina. On jeste bio i prosvjetitelj i graditelj, a po mnogim razmišljanjima i revolucionar, ali je život posvetio nadasve hercegovačkom puku kojemu je služio do kraja života“, kaže Robert Pehar koji sudjeluje u ovom projektu o fra Didaku.

Ono što je za talijanskog renesansnog pisca bila Arkadija, kao simbol prirodna, zdrava i sretna života, to je za fra Didaka njegov zavičaj, njegova Hercegovina, njegov Misir – zemlja mogućnosti i izobilja za koje se treba boriti.

Tekst za ovaj pastoral djelo je fra Šimuna Šite Ćorića, skladbe je aranžirao Igor Tatarević, a režiju potpisuje Ivan Leo Lemo. Osim Roberta Pehara, sudjeluju Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Ivana Duvnjak, Marko Palameta i Petar Jozić, a svoj je glas „posudio“ i Nedžad Maksumić.

Koproducent je HKUD „Didak“ iz župe Gradnići.

tačno.net
Autor 4.11.2019. u 12:49

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija