“Dani humane reprodukcije – Tuzla april 2016.”

tačno.net
Autor 16.4.2016. u 10:03

“Dani humane reprodukcije – Tuzla april 2016.”

Jučer je, u Hotelu Mellain Unibristol Tuzla, počeo IV međunarodni simpozij ‘DANI HUMANE REPRODUKCIJE–TUZLA APRIL 2016.’, koji će trajati do 17. Aprila. Prema riječima organizatora, ovo je mali doprinos Poliklinike ”Korak do života” razvoju liječenja neplodnosti u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona.

„Uvjereni smo da medicinski stručnjaci zajedničkim radom i djelovanjem i razmjenom znanja i iskustava, te uzajamnom podrškom, mogu unaprijediti oblast liječenju neplodnosti i doprinijeti njenom razvoju i uspješnosti“ – izjavila je, u ime organizatora ovog skupa, dr. Suada Tinjić.

Uvodnim riječima, prisutne je pozdravio i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, i zaželio im dobrodošlicu u grad prijateljstva, poznat po svojim prirodnim, privrednim, turističkim i ljudskim potencijalima.

„Ovde smo okupljeni oko humanog cilja, tzv. humane medicine, jer društvo ima problem, a to je drastičan pad nataliteta. Očigledno je da imamo žene i muškarce, parove, koji mogu a ne žele imati djecu, dok sa druge strane imamo parove, koji žele imati djecu ali ne mogu bez vantjelesne oplodnje. Ova konferencija je uporna misija svih vas, koji se bavite vantjelesnom oplodnjom, a prije svega doktorice Suade Tinjić, da organizira konferenciju, kao jedna privatna poliklinika, koja kako vidim iz godine u godinu biva sve značajnija i moćnija, što pokazuje i mnogo veći broj učesnika nego ranijih godina, i mnogo više prisutnih uglednih imena iz oblasti medicine. Teško mi je nekoga izdvojiti, osim možda legendarnog dr. Asima Kurjaka.

Nama, u Tuzli, cilj je razvoj turizma, a na početku ove misije bilo je nezamislivo da Tuzla ide ka tome. Ali mi smo napravili bum sa slanim jezerima i slanom vodom, što pokazuje prošlogodišnja posjeta ovom kompleksu, od 450 hiljada gostiju, univerzitetski smo grad, posebno jakog medicinskog fakulteta, i grad sa regionalnim UKC-om. A onda se pojavio problem hotelskog smještaja, i ljeti i zimi, organiziraju se u različitim strukama konferencije, i nismo imali adekvatne, po kvalitetu i kvantitetu mogućnosti zadovoljiti te potrebe. Jedan od naših ciljeva je i konferencijski turizam. Zbog toga, Ja bih rekao, ovo je prva konferencija u novom hotelu, jer ovo je jedna od najvećih investicija u regiji, i želim čestitati investitoru, radi se o investiciji od preko 100 miliona eura. Jako važna investicija za razvoj Tuzle, ali i BiH.

Pozivam i druge investitore, koje zanima ljekovita voda, Tuzla je grad koji osim slane posjeduje i mineralnu vodu, koja posjeduje optimalnu količinu magnezijuma, i koja je ljekovita, jer rješava problem steriliteta kod muškaraca. Naša slana voda je na daleko poznata po svojim ljekovitim svojstvima pa i po liječenju steriliteta kod muškaraca, a također posjedujemo i sumpornu vodu. Moja želja je da što više ovakvih investicija bude u Tuzli. Želim Vam uspješnu konferenciju i ugodan boravak u Tuzli“ – rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Imamović.

Jedan od najpriznatijih stručnjaka u ovoj oblasti medicine,  dr. Asim Kurjak, učestvuje u aktivnostima ovog simpozija.

„Očito je da je to najvažnija riječ u svakom jeziku na svijetu, riječ prijateljstvo, koju je u svome obraćanju naveo i gradonačelnik Jasmin Imamović, jako važna, i možemo joj uputiti nekoliko komplimenata. Ona uključuje saradnju, druženje, gostoprimstvo, ljudsku toplinu, prijateljstvo. Tako i ovoj konferenciji možemo uputiti bezbroj komplimenata, ali ja ću početi sa onom koja je vama nepoznata. Tuzli smo dali i međunarodni rejting, jer obrazovanje je cjeloživotni proces, i u tome ne trebate stati, jer je usvajanje novih znanja, naročito u medicini, neophodno. Konferencija, koja se održava četvrti puta zadovoljila je i znanstveni kriterij, po čemu će ovaj grad biti na daleko prepoznat.

On ulazi u međunarodne mreže i baze informacija a tamo se nalaze veoma etablirana djela, naučni radovi i imena. Po tim strogim međunarodnim kriterijima, ova regija veoma visoko stoji na ljestvici, i Tuzla će, baš kao što je gradonačelnik Imamović rekao, postati jedan snažan edukacijski centar. Sve zemlje svijeta ulažu maksimum da dobiju investicijski kapital od budućih naraštaja, a ovde su prisutni neki od najboljih stručnjaka koji su zaslužni što je i ova regija sada dio škole, koja djeluje u 102 države.

Na kraju bih rekao i nešto osobno, polazeći ovamo, pročitao sam jednu prekrasnu knjigu, koju je napisao gradonačelnik Imamović, gdje su imena nekih legendarnih boraca, iz II Svjetskog rata, a opisao je njihove turbulentne živote, borbe i njihove tragedije. Ta izvanredna knjiga ima mnoge tolstojevske kvalitete. Prema tome, Tuzla i po tome, kroz takav oblik ljudskog djelovanja, ulazi u svjetsko, ovog puta književno područje“ – istakao je na kraju svog obraćanja dr. Asim Kurjak.

Tagovi:
tačno.net
Autor 16.4.2016. u 10:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija