Duboki krateri ugrozili stambene objekte

tačno.net
Autor 5.5.2014. u 11:49

Duboki krateri ugrozili stambene objekte

Na stotine kuća u BiH su pod vodom, a klizišta koja su se zbog obilnih kiša aktivirala oštetila su ceste i prijete kućama.

Poplavljene su kuće na teritoriju Brčko Distrikta, Modriče i Pelagićeva, dok s klizištima najviše problema ima Banja Luka.

Nekoliko kuća u Pelagićevu poplavljeno je zbog izlijevanja potoka i rječica, a promet se u tom selu na sjeveru Bosne odvija otežano i jednom kolovoznom trakom.

Prema procjenama odgovornih u Brčko Distriktu, pod vodom je na stotine kuća u više naselja, a planirana je i evakuacija stanovništva iz poplavljenih područja.

Ništa bolja situacija nije ni u Modriči, gdje su se izlile brdske rijeke, pa su poplavljene kuće i u samom središtu grada.

Magistralni put Tuzla – Kalesija – Zvornik od jučer je  zatvoren zbog klizišta koje je odnijelo dio asfalta u mjestu Babajići.

Zbog odrona zemlje na magistralnom putu Banjaluka – Teslić u mjestu Crna Rijeka promet je također obustavljen, a neprohodni su i pravci Prnjavor – Srbac i Doboj – Modriča, objavile su Nezavisne novine.

Zbog kiše je u sjevernoj BiH poplavljena regionalna cesta Doboj – Gradačac – Lukavica Rijeka, pa su odsječeni ostali stanovnici više sela, objavili su lokalni mediji.

Propalo tlo

Nakon obilnih padalina, koje su tijekom vikenda zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, došlo je do izlijevanja rijeka i bujičnih potoka na nekoliko lokacija na sjeveru zemlje, a najkritičnije je bilo u naselju Moluhe, nedaleko Tuzle, gdje je došlo je do propadanja tla na dva mjesta.

Iz Operativnog centra Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzla potvrđeno je kako se zemlja urušila u jednoj od ulica naselja Moluhe, čime su nastale rupe širine desetak i dubine do šest metara.

„Jednim otvorom je ugrožena saobraćajnica koja povezuje grad sa gradskim odlagalištem smeća, dok druga u neposrednoj blizini ugrožava jedan stambeni objekat. Uzrok su najvjerovatnije velike padavine, odnosno velika količina vode koja je pala“, potvrdio je Željko Mijatović iz operativnog centra tuzlanske civilne zaštite.

Stanje prirodne nesreće

Podsjetio je kako je na području općine Gračanica došlo do izlijevanja rijeke Spreče na okolno poljoprivredno zemljište, te da je ukupno 120 hektara zemljišta ostalo pod vodom, a u općini Doboj Istok poplavljeno je blizu 200 hektara zemljišta.

U naselju Donje Ledenice kod Gradačca je usljed izlijevanja rijeke jedna osoba evakuirana iz svog doma i smještena u obližnje domaćinstvo.

Za područje Općine Tuzla proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog poplava, klizišta i slijeganja zemljišta.

Vodostaj rijeke Une u Novom Gradu je u porastu i već je dostignuta kota izvanredne obrane od poplava, ali za sada nema ugroženih objekata, navodi se u izvještaju o poplavama Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Rastu i rijeke Japra i Sana, pa su poplavljeni deseci stambenih objekata i poljoprivredne površine u njihovoj blizini.

Rijeka Lubina u Gradiški izlila se na put Turijak – Vrbaška i prekinula promet, dok je u Drugovićima, nedaleko Laktaša, zbog poplave od svijeta odsječeno tridesetak domaćinstava. Vrbas je u manjem porastu i od njega za sada ne prijeti opasnost.

aljazeera.net

tačno.net
Autor 5.5.2014. u 11:49