Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović: Bijedić preko mene želi uništiti grad u kojem je zakon iznad kabadahija

tačno.net
Autor 28.2.2020. u 19:54

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović: Bijedić preko mene želi uništiti grad u kojem je zakon iznad kabadahija

Nakon što je saslušan u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović oglasio se saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

˝Enver Bijedić je u sjedištu stranke čiji je predsjednik, na press konferenciji dana 03.12.2019. godine rekao: “Zahtjevam od zamjenika glavnog tužioca Jezdimira Spasojevića da prouči ovaj predmet, posebno nalaz vještaka finansijske struke”….itd. Ubrzo nakon toga Enver Bijedić podnio je krivičnu prijavu, 5.2.2020. godine, a zamjenik Spasojević je već 17.2.2020. godine donio Naredbu o sprovođenju istrage protiv mene, bez prethodne činjenične i pravne provjere osnovanosti navoda iz krivične prijave, što je nezapamćeno u svim dosadašnjim postupanjima tužilaca u Bosni i Hercegovini i šire. Nemoguće je isključiti mogućnost, da je zamjenik tužitelja Spasojević, mimo višedecencijske prakse svih tužiteljstava u Evropi toliko požurio, zato što je to od njega očekivao političar Enver Bijedić. Ovo je, po mom mišljenju, eklatantan primjer otvorenog, javnog i drskog političkog uticaja na rad tužilaštva od strane Envera Bijedića i mogućeg pristanka na takav uticaj od strane zamjenika glavnog tužitelja Jezdimira Spasojevića.

Nakon što mi je zamjenik glavnog tužitelja Jezdimir Spasojević saopštio okolnosti za koje me sumnjiči, na osnovu činjenične i pravne analize cijelog slučaja, zaključio sam da se protiv mene provodi istraga bez zakonskog osnova, pa sam podnio Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona opširan i argumentovan Zahtjev za donošenje Naredbe o obustavi istrage. Taj Zahtjev sam proslijedio i Federalnom tužiteljstvu, VSTV-u, Delegaciji EU u BiH i Uredu visokog predstavnika.

Tvrdnje navedene u Bijedićevoj prijavi su neistinite, jer nisam učinio niti jednu od radnji koja mi se stavlja na teret tom prijavom. O tome posjedujem mnoštvo materijalnih dokaza.

Zamjenik tužitelja, bez pravnog osnova, retroaktivno primjenjuje zakon od 1.8.2003. godine, a s obzirom na vrijeme koje istražuje, morao je primijeniti tada važeći Krivični zakon FBiH iz 1998. godine.

Ništa od onoga što mi se stavlja na teret nije istinito, a i da jeste, nastupila je i relativna i apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja, iz kojih razloga, radi pravne sigurnosti, niti jedan tužilac ne može poduzeti niti jednu pravnu radnju s ciljem pokretanja i vođenja istrage. Nemoguće je povjerovati da zamjenik tužitelja Jezdimir Spasojević, koji dugo godina radi u pravosuđu, nije ovo znao ili bar morao znati. Ovakvim postupanjem su grubo povrijeđena moja ljudska prava zaštićena Ustavom, Zakonom i međunarodnim konvencijama, a posebno pravo na pravičan postupak iz člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zbog čega ću iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva˝.

Na naš upit da dodatno prokomentariše današnje saslušanje Imamović je rekao: “Mogu samo obećati građanima Tuzle da me napadi neće pokolebati. Dvadeset godina se borim za grad u kojem kabadahije neće biti iznad zakona. Tako će i ostati, bez obzira na sve pokušaje Envera Bijedića”.

tačno.net
Autor 28.2.2020. u 19:54