Grupa radnika TTU-a stupila u štrajk glađu, od premijera Novalića traže da ispuni obećanje

tačno.net
Autor 26.9.2016. u 17:08

Grupa radnika TTU-a stupila u štrajk glađu, od premijera Novalića traže da ispuni obećanje

Foto: klix.ba

Grupa od blizu 50 radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla stupila je jutros u štrajk glađu. Na ovaj korak su se odlučili zbog, kako su nam kazali, ignorantskog odnosa prije svega Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem.

Sudbina radnika ove tuzlanske tvornice nepoznata je već skoro godinu dana. Prošle jeseni na sastanku kojem su prisustvovali radnici te predstavnici Vlade TK i Vlade FBiH odlučeno je da TTU ide u stečaj, a blizu 230 radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje TK.

Tada je najavljeno da će, između ostalog, uslijediti otvaranje nove firme u kojoj će blizu 150 radnika dobiti radni angažman. Spomenuto do danas nije ostvareno, a prema riječima predsjednika Sindikata radnika TTU-a Mehmeda Terzića, radnici od premijera Novalića zahtijevaju da ispuni obećano.

To je, podsjeća Terzić, povratak 150 radnika na posao, uvezivanje radnog staža te isplaćivanje otpremnine uposlenicima koji ne budu angažovani u narednom periodu.

“Mi već duže vremena našim vlastima šaljemo dopise na koje oni ne odgovaraju. Premijer FBiH Fadil Novalić je prije skoro godinu dana stao pred nas i tako nas fino slagao. Mi sad od njega zahtijevamo da ispuni sve ono što nam je obećao. Dok se to ne desi mi ostajemo u štrajku glađu”, istakao je  Terzić.

Posljednji pokušaj prodaje dijela imovine TTU-a prošao je bezuspješno, s obzirom na to da se na treći otvoreni oglas niko nije javio.

Prema ranijim izjavama stečajne upravnice Alise Bijedić, iako je treći pokušaj prodaje prošao bezuspješno, čelništva Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) i Rudnika Banovići i dalje su zainteresirana za formiranje novog privrednog društva putem kojeg bi bila obavljena kupovina dijela imovine TTU-a.

Određene kočnice trenutno su stvorene i na ovom polju, s obzirom na to da je Rudnik Banovći od EP BiH zatražio promjenu visine vlasničkog udjela u preduzeću koje bi bilo formirano.

“Nas sada ne interesuju ni EP BiH, ali ni Rudnik Banovići. Mi samo želimo da se ono što nam je obećano što prije ispuni, jer iz kruga tvornice ne izlazimo dok se to ne desi”, poručio je Terzić.

klix.ba

tačno.net
Autor 26.9.2016. u 17:08