„Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ četvrtu godinu zaredom u Gradu Tuzla

tačno.net
Autor 4.11.2016. u 10:18

„Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ četvrtu godinu zaredom u Gradu Tuzla

U četvrtak, 03.11.2016. godine, u prostorijama Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, održana je konferencija za medije povodom najave terenske akcije „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“, a koja će biti održana 05.11.2016. godine na teritoriji Grada Tuzla.

Projekat „Let’s Do It“ u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 153.428 volontera, koji su očistili oko 12.500 tona otpada i zasadili 362.077 sadnica raznih vrsta drveća.

Grad Tuzla od samog početka uzima učešće u navedenim aktivnostima. Tako je u dosadašnjim akcijama sadnje drveća i čišćenja ilegalnih deponija otpada učestvovalo preko 7.000 volontera koji su zajedničkim snagama očistili preko 100 tona otpada  i zasadili 3.000 sadnica drveća. Pored navedenog, u okviru ovog projekta djeluje i program ekoloških edukacija „Mala škola ekologije“, u okviru čijih predavanja je do sada obuhvaćeno preko 10.000 tuzlanskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca, ali i mališana predškolske dobi.

Svjedoci smo svakodnevnog zagađenja zraka u našem gradu, kako od strane individualnih, tako i od industrijskih objekata. Sadnjom drveća povećavamo proizvodnju kisika, čistimo zemljište i zrak, ali svakako stvaramo i prvu liniju odbrane u borbi protiv erozije. Akcija ‘Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan’ predstavlja jedinstvenu priliku da se građani uključe u društveno korisne aktivnosti i jačanje zajednice. Bez obzira na bilo kakve razlike koje se u današnjem društvu sve više potenciraju, na naše terenske akcije su svi dobrodošli. Cilj nam je da zajedničkim radom za opšte dobro našeg grada damo i doprinos ljepšem i zdravijem okolišu“, izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let’s Do It Tuzla“.

Kompanija „Eko život“ d.o.o. Tuzla, već treću godinu pruža neophodnu finansijsku i logističku podršku za realizaciju svih terenskih aktivnosti u okviru projekta „Let’ Do It“, ali i programa ekoloških edukacija u obrazovnim ustanovama.

 „Eko život podržava projekte od društvenog značaja i učestvuje u njihovoj realizaciji, a posebno u projektima koji su usmjereni ka ekologiji, očuvanju životne sredine te poboljšanju kvaliteta života. Ponosni smo što nastavljamo sa ovom praksom i tako će biti i u budućnosti, jer smatramo da je briga o okolišu, samim tim i o šumama, naša zajednička odgovornost. Smatramo da svako treba uložiti napor i dati svoj doprinos brizi šuma jer smo svjedoci činjenice da našu prelijepu prirodu i okoliš svakodnevno zapostavljamo. Napominjemo da se niti jedan projekat ne bi mogao realizovati da privredna društva nisu prepoznala kvalitet i transparentan rad naše kompanije.“,istakla je Džana Halilović, predstavnica kompanije Eko život d.o.o. Tuzla.

Ovogodišnjom akcijom sadnje drveća u Gradu Tuzli biti će obuhvaćen i park u okviru Bosanskog kulturnog centra Tuzla, poznat po kipu Husinskog rudara.

“Zadovoljstvo nam je što možemo sarađivati na ovom projektu značajnom za sve nas u zajednici. Bosanski kulturni centar TK, kao društveno odgovorna ustanova, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona i premijera, kontinuirano podržava pozitivne projekte u zajednici i pruža ruku saradnje našim organizacijama i građanima. Posebno nas raduje što će ova aktivnost ove godine obogatiti i prostor BKC-a, gdje građani Tuzle i TK sve više dolaze. Želim se zahvaliti aktivistima, a posebno organizatorima, što su nas i ove godine prihvatili i počastili ovim projektom i saradnjom.”, rekao je Edis Bajić, direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla

Važnost realizacije ovog projekta prepoznala je i Gradska uprava Tuzla sa velikim brojem javnih preduzeća i službi koje svake godine pružaju podršku aktivnostima „Let’s Do It“ tima u Tuzli.

„Za Grad Tuzlu su izuzetno bitni ovakvi projekti, jer očuvanje prirodne sredine je obaveza svih nas. Od svih navedenih lokacija, poseban akcenat stavila bi na lokaciju parka Slana Banja, gdje smo se odlučili kreirati novi pojas borove šume, tačnije iza Fakulteta za tjelesni odgoj i sport. Razlog jeste taj što je izvjestan broj stabala u okviru ovog parka obolio te želimo budućim generacijama pružiti mogućnost da uživaju u ljepotama Slane Banje onako kako smo i mi imali priliku. Saradnja sa ‘Let’s Do It-om’ je u protekle četiri godine dala izuzetno dobar rezultat, tako da je za očekivati da će i ova terenska akcija biti uspješno realizovana.“,kazala je Alma Bubić, viši stručni saradnik za higijenu pri Službi za komunalne poslove Grada Tuzle.

Akcija se ove godine provodi uz nesebičnu pomoć i podršku kompanije Eko život, BH Telecom-a, Flek Security-ja, Gradske uprave Tuzla, Olimpijskog komiteta BiH, Fabrike cementa Lukavac, Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, kao i Ambasade Švicarske konfederacije u BiH. Sadnice za potrebe ove akcije donirane su od strane JP „Šume TK“ Kladanj, a riječ je o 500 sadnica bora.

Centralno okupljanje svih volontera u Tuzli biti će u parku kod Bosanskog kulturnog centra u 10h. Nakon sadnje drveća u pomenutom parku, volonteri će biti upućeni prema lokacijama u strogom centru grada, tačnije parku Slana Banja i Centralnom gradskom parku.

Više informacija o realizaciji terenske akcije sadnje drveća, kao i drugim aktivnostima koje se provode u okviru ovog projekta, dostupno je na web stranici www.letsdoit.ba kao i Facebook Fan stranici „Let’s Do It Tuzla“.

tačno.net
Autor 4.11.2016. u 10:18