Mirela Trepanić: U gračaničkoj bolnici uposlenici traže bolovanje da izbjegnu mobing

tačno.net
Autor/ica 29.3.2019. u 20:38

Mirela Trepanić: U gračaničkoj bolnici uposlenici traže bolovanje da izbjegnu mobing

Na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona zastupnica Naše stranke Mirela Trepanić postavila je poslaničko pitanje zašto Skupština nije dobila traženi Izvještaj u vezi s nabavkom opreme i prijemom uposlenika u Općoj bolnici „Dr. Mustafa Beganović“ Gračanica u 2018. godini.

Na hitnoj sjednici 21. 12. Skupština je jednoglasno usvojila budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja TK za 2019. godinu u iznosu od 245.205.707 KM.

„Nismo htjeli dopustiti da stane rad Zavoda zdravstvenog osiguranja. Zaštitili smo zdravstveni sistem Tuzlanskog kantona, pacijente i zdravstvene radnike. Međutim, jedan od uslova je bio da nam se dostavi sporni izvještaj o gračaničkoj bolnici do januarske sjednice Skupštine TK. On do danas nije dostavljen. U međuvremenu su do mene došle informacije iz Sindikata zdravstvenih radnika Opće bolnice Dr. Mustafa Beganović o prekršenom kolektivnom ugovoru, dugovanjima iz 2018., te o mobingu, neplaćenim prekovremenim satima, nedostatku medicinskog kadra za normalno funkcionisanje bolnice, masovnom upošljavanju nemedicinskog kadra, te nagrađivanju podobnih, a kažnjavanju i maltretiranju nepodobnih uposlenika“, kaže Trepanić.

Prema informacijama koje posjeduje zastupnica Trepanić, 50 uposlenika bolnice priprema tužbe. Očekuje se i povećanje tog broja.

„Od 175 uposlenika, zbog mobinga je tražilo bolovanje u jednom trenutku između 30 i 50 zaposlenih“, kaže Trepanić.

Ministar zdravstva TK u jučerašnjoj izjavi za medije kaže da je u bolnicu uputio inspekciju. Trepanić kaže da je s tim stvar prevršila mjeru.

„Unaprijed ne vjerujem u objektivan nalaz inspekcije. Mi u Skupštini moramo prije svega znati šta će inspekcija istraživati, a to možemo znati samo na osnovu izvještaja. Na temelju izvještaja znat ćemo i koliko su osnovane sumnje u sve navedene nepravilnosti u radu bolnice. Zbog toga je nužno da dobijemo izvještaj što prije na čemu ću nastaviti insistirati“, rekla je Trepanić.

tačno.net
Autor/ica 29.3.2019. u 20:38