Naša stranka Lukavac: Javna kuhinja da, ali bez bilo kakve manipulacije djecom

tačno.net
Autor 14.6.2019. u 14:44

Naša stranka Lukavac: Javna kuhinja da, ali bez bilo kakve manipulacije djecom

olemika između Općine Lukavac i Javne dječije kuhinje u toj Općini danas je zaintrigarala cjelokupnu bh. javnost zbog optužbi koje se iznose a u čijem fokusu su socijalno ugrožena djeca. Tim povodom oglasili su se i iz Općinskog odbora Naše stranke Lukavac:

„Sramotno je što Lukavac uopšte ima dječiju javnu kuhinju. Ako je djeci potrebna ta vrsta socijalne pomoć, ona mora biti diskretna i upućivana preko njihovih staratelja. Još teže pogađa činjenica da je danas opština Lukavac u centru javnog skandala u BiH jer se ispostavilo da sporna javna kuhinja navodno nije dobila obećani novac od Opštine u iznosu 12.000 KM, a da se iz Opštine pravdaju činjenicom da nikad nisu dobili odgovarajuću dokumentaciju neophodnu da bi ta sredstva bila uplaćena.

Zahtijevamo odgovornost Opštine ma ko god od strana u sporu da je u pravu. Ako su u pravu iz javne kuhinje i imaju svu potrebnu dokumentaciju, kako tvrde, Opština im mora pod hitno isplatiti obećani novac.

Ako je u pravu načelnik Delić i ako javna kuhinja zaista nikad nije Opštini dostavila dokaz o upotrebnoj dozvoli za objekt u kojem se vrši priprema hrane, saglasnost izdatu od Ministarstva obrazovanja TK, saglasnost Pedagoškog zavoda TK i škola iz kojih se vrši izbor djece za dodjelu obroka te saglasnost Centra za socijalni rad Lukavac, postavljamo pitanje: Kako to da je najveći lokalni organ vlasti dopustio da se iko bavi našom najranjivijom djecom a da nikad nije dobio uvod da taj neko ima minimum uslova i kompetencija za tu vrstu rada?

Na osnovu čega neko koristi lične podatke lukavačke djece i uvid u njihovo socijalno stanje? Kako smo sigurni da do zloupotrebe toga može doći? Kako smo sigurni u kvalitet hrane koju dobijaju i da hrana dolazi do njih?

I još se toj djeci prouzrokuje dodatno poniženje jer su sad žrtve javnog prepucavanja interesnih strana.

Kakav god ishod priče da bude, ko god bio u pravu, mi ćemo nastaviti insistirati da se koncept javne dječije kuhinje ukine. Javna kuhinja da, obroci za cijele porodice da, ako su u stanju potrebe. Da obroke preuzimaju roditelji, to da, ali izdvajati i stigmatizirati djecu, to nikad nećemo dopustiti.

Danas nam je valjda jasnije šta nam je taj koncept donio. Samo dodatno poniženje.

tačno.net
Autor 14.6.2019. u 14:44