Naša stranka Tuzla traži hitnu sjednicu Skupštine TK o migrantskoj krizi

tačno.net
Autor 17.8.2019. u 10:57

Naša stranka Tuzla traži hitnu sjednicu Skupštine TK o migrantskoj krizi

Zbog izuzetno teške i po bezbjednost građana loše situacije, Gradski odbor Naše Stranke Tuzla, održao je vanrednu sjednicu na kojoj su članovi donijeli odluku da se uputi poziv svim nivoima vlasti da se hitno uključe u rješavanje migrantske krize, koja u Tuzli traje već duže vrijeme, a o kojoj niko ne vodi računa. Članovi GO NS predlažu konkretne mjere kako bi se kriza stavila pod kontrolu.

Iako smo svjesni da postoji blokada rada vlasti na državnom nivou, ali i zaklanjanje iza nadležnosti određenih institucija, smatramo da je to zatvaranje očiju pred  problemom koji postaje sve veći. Tri incidenta, koja su se dogodila u posljednji mjesec dana, morali su biti alarm za lokalne i kantonalne vlasti, da se počnu rješavati problemi kako smještaja migranata i otvaranja migrantskog centra, tako i oni koji će poboljšati bezbjedonosnu situacije u gradu, a time spriječiti slične incidente.

GO NS Tuzla je na vanrednoj sjednici donio jednoglasan zaključak da zastupnici Naše stranke u Skupštini Tuzlanskog kantona traže zakazivanje i održavanje  vanredne sjednice koja bi na dnevnom redu imala samo raspravu o migrantskoj krizi u Tuzli.

Kako je u skupštinsku proceduru već upućen zahtjev za sazivanje tematske sjednice Skupštine TK, insistiramo da se sjednica sazove što prije. Smatramo da se kantonalne vlasti moraju aktivno uključiti u rješavanje ovoga problema, te naći mogućnosti kako ih prevazići. Također, moraju tražiti i naći načine pribavljanja novčenih sredstava, kako bi se problemi migranske krize barem počeli rješavati ili doveli u podnošljive okvire. Bez obzira na činjenicu da je  budžetskih sredstava malo, smatramo da se dobrom preraspodjelom mogu obezbijediti neka sredstva, ali i  kroz aktivno i kvalitetno apliciranje prema međunarodnim organizacijama koje imaju sredstva  za ovu namjenu.

Dok se ne obezbijede sredstva zahtjevamo:

–       da  predstavnici MUP-a TK  obezbijede stalno i adekvatno prisustvo svojih pripadnika na mjestima gdje je koncentrisan veći broj migranata,

–        formiranje kontrolnih punktova radi jasnog identificiranja i evidentiranja svih migranata koji ulaze na područje TK

–       izmještanje Ureda za identifikaciju migranata izvan centra Tuzle.

Smatramo da će sve navedene mjere poboljšati narušenu bezbjednosnu situaciju, ali i da će se na taj način osigurati adekvatna i humana briga za migrante te stvoriti uslovi za uključivanje i svih drugih relevantnih međunarodnih institucija u rješavanje migrantske krize. Na taj način možemo tražiti primjenu svih europskih standarda kada su u pitanju ilegalni boravci na području naše zemlje.

tačno.net
Autor 17.8.2019. u 10:57