“Pluća grada” bogatija za 200 novih sadnica

tačno.net
Autor 13.11.2017. u 09:34

“Pluća grada” bogatija za 200 novih sadnica

Volonterska akcija sadnje drveća „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ realizovana je u četvrtak, 09.11.2017. godine na području Grada Tuzla.

Terensku akciju „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ je inicirala upravo naša zemlja u okviru svjetskog pokreta „Let’s Do It World“ s ciljem pošumljavanja zemljišta, očuvanja zelenih površina te edukacije društva o značaju šuma. Lokacije koje su obuhvaćene ovogodišnjom akcijom sadnje su mali park kod Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, park kod Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta te park u naselju Dragodol.

Našim terenskim akcijama, kako sadnje drveća tako i čišćenja ilegalnih deponija otpada, već pet godina nastojimo promjeniti sumornu svakodnevnicu Bosne i Hercegovine. Cilj nam je da potaknemo mlađe i starije generacije da učešćem u projektima poput ovog daju simboličan doprinos poboljšanju ambijenta u kojem živimo. S ponosom možemo reći da smo pokretačka snaga pozitivnih društvenih promjena u našem gradu i našoj zemlji, ali na tome nećemo stati. Naše djelovanje nastavljamo i u narednoj godini, u još većem obimu, ali nam u ostvarenju zacrtanih ciljeva treba još veća podrška širih društvenih masa.“izjavio je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let’s Do It Tuzla“.

Učenici JU Srednja medicinska škola Tuzla, JU OŠ Tušanj, JU OŠ „Miladije“ te JU Gimnazija „Meša Selimović“ Tuzla zajedničkim snagama zasadili su 200 sadnica bijelog bora, smrče i čempresa.

Nesebičnu podršku od samog početka djelovanja projekta u našem gradu pruža i Gradska uprava Tuzla sa svim relevantnim službama i preduzećima. U saradnji sa JKP „Komunalac“ Tuzla, u potpunosti je obnovljen park kod Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, gdje su postavljene nove klupe, kante za otpad te je izvršeno i niveliranje terena uz kreiranje cvjetnjaka.

Ovogodišnja akcija podržana je i od strane akademske zajednice. Pored stavljanja fokusa na pošumljavanje zelenih površina u blizini visokoškolskih ustanova, u akciju su uključeni i studenti Univerziteta u Tuzli.

 „Na globalnom nivou akcije poput ove smanjit će stepen ekoloških promjena, dok na lokalnom nivou imaju ogroman značaj jer je Tuzla jedan od najzagađeniji gradova, a ovim aktivnostima doprinosimo čišćem zraku što stvara ljepše i ugodnije mjesto boravka za naše građane, ali i studente ovog fakulteta“, izjavio je prof. dr. Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Akciju „Let’s Do It –milion sadnica za 1 dan“ podržali su kompanija „Eko život“ d.o.o, Bingo City Center, Fabrika cementa Lukavac, Rudarski institut Tuzla, NLB Banka, te druge brojne društveno odgovorne kompanije i javne institucije.

Let’s Do It“  projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 180 177 volontera, koji su očistili oko 13 200 tona otpada i zasadili 410 211 sadnica raznih vrsta drveća.Projekat „Let’s Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s do it World“ u kojem učestvuje 114 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 16.000.000 volontera.

tačno.net
Autor 13.11.2017. u 09:34