Rad policije u Tuzli ocjenjuje degradirani odbor: Zatražena smjena, čeka se i reakcija OHR-a

tačno.net
Autor 4.8.2021. u 09:49

Rad policije u Tuzli ocjenjuje degradirani odbor: Zatražena smjena, čeka se i reakcija OHR-a

foto: Ilustracija

Institucija ombudsmana za ljudska prava zatražila je smjenu Nezavisnog odbora Skupštine TK, koji nadzire rad direktora Uprave policije Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova. Vlast je spremna na taj potez, a za očekivati je i reakciju OHR-a.

Nezavisni odbor Skupštine Tuzlanskog kantona zadužen je za nadziranje rada direktora Uprave policije MUP-a TK, u ovom slučaju Dževada Kormana, kojeg su ranije, kako je to utvrdio nadležni sud, nezakonito smijenili.

Ovo skupštinsko tijelo, koje bi trebalo biti u potpunosti neovisno, ipak degradira činjenica da se u njegovom članstvu nalaze osobe s indicijama na političku aktivnost, ali i s potvrđenom optužnicom Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Među članovima i osuđivani pravnik s novom optužnicom

Skupštinska većina smatra da aktuelne članove odbora treba razriješiti dužnosti, jer su imenovani suprotno zakonu. Takvog mišljenja su i u Skupštinskoj komisiji za izbor i imenovanje, koja se bavi ovom temom.

“Najmanje dva člana su bila politički aktivna, a s druge strane imamo i Suada Suljića, koji ne može biti član, jer je on ranije osuđivan, iako je to izbrisano iz kaznene evidencije. Za jednu ovakvu poziciju koja kontroliše rad komesara i policije ne može biti neko ko je osuđivan”, kaže za Klix.ba član Komisije za izbor i imenovanje Skupštine TK Dževad Hadžić.

Među onima koji se navode kao članovi koji su u odbor izabrani mimo Zakona o unutrašnjim poslovima je i Elsajed Fatušić, koji je nedavno podnio ostavku na ovu poziciju. Međutim, formalno-pravno, prema Hadžićevim riječima, on je i dalje član sve dok se ne imenuje druga osoba.

“Prema informacijama kojima raspolažemo, u međuvremenu je i protiv Suljića kao jedinog pravnika u odboru potvrđena optužnica za neko od krivičnih djela. Moj lični stav je da je sazrelo vrijeme da se zbog svih nepravilnosti izvrši rekonstrukcija ili smjena odbora”, navodi Hadžić.

Nalaz ombudsmana za ljudska prava

Rad Nezavisnog odbora našao se kao predmet provjere i u Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH, a u nalazu je utvrđen niz nepravilnosti u vezi s imenovanjem članova.

“Ombudsman je između ostalog utvrdio i da u članstvu odbora nema dovoljne zastupljenosti žena, uputivši prijedlog Skupštini TK o poništenju odluke o imenovanju aktuelnog nezavisnog odbora”, ističe Hadžić i naglašava da je i nadležni sud potvrdio nezakonit rad članova odbora, presuđujući u Kormanovu korist, koji je ponovo vraćen na poziciju direktora Uprave policije MUP-a TK.

Iako je aktuelna skupštinska većina spremna pokrenuti proceduru rekonstrukcije ili smjene Nezavisnog odbora, sve se radi pod velikim oprezom, zbog činjenice da bi svaka nedovoljno kvalitetna odluka mogla izazvati reakcije i međunarodne zajednice.

Naime, zeleno svjetlo trebao bi dati i OHR, koji je dosad u nekoliko navrata reagovao na dešavanja koja su vezana za Upravu policije MUP-a TK.

“Prije nekoliko dana na sjednici Komisije za izbor i imenovanje Skupštine TK smo, između ostalog, od suda i tužilaštva tražili da nam zvanično potvrde da li je prihvaćena optužnica protiv Suljića. Također, mi imamo nalaz ombudsmana i informacije o političkoj aktivnosti članova odbora, što ćemo proslijediti Kolegiju skupštine, od kojeg tražimo da donese zvaničan stav o tome da li će se ići u rekonstrukciju ili smjenu Nezavisnog odbora”, dodao je Hadžić.

Promjene u Nezavisnom odboru mogle bi uslijediti već koncem augusta ove godine. Hadžić navodi da se neće obraćati OHR-u, naglasivši da je moguće da se ova institucija očituje po pitanju aktivnosti koje će se poduzeti u Kantonalnoj skupštini.

tačno.net
Autor 4.8.2021. u 09:49