Svetlana Broz:Podrška Sinanu Aliću

tačno.net
Autor 27.1.2014. u 16:41

Svetlana Broz:Podrška Sinanu Aliću

U subotu 25. 1. u selu Trakilovići kod Tuzle fizički je napadnut Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje. Napad se desio nakon niza prijetnji koje su počele pristizati od 10. novembra prošle godine. S obzirom na Alićeve pretpostavke, ali i na prirodu njegovog angažmana, napad ima političke konotacije.

Napad na Sinana Alića, tumačimo li ga kao čin političkog nasilja, a zasad nemamo drugih indicija, najbolja je slika političkog stanja u BiH. Istina, pravda i pomirenje su ideali koji su u direktnoj suprotnosti s interesima ovdašnje politike čiji opstanak na vlasti garantuje laž, međuetnička mržnja i zavađanje. Ovaj napad potvrđuje značaj Sinana Alića i njegove fondacije, jer je on jedan od rijetkih koji im je zasmetao do te mjere da se upuštaju i u fizički obračun. Inače se smatraju nedodirljivima pa rad boraca za ljudska prava samo ignorišu. To je razlog zašto moramo još čvršće stati uz rad Fondacije Istina, pravda, pomirenje i dati joj najveću moguću podršku.

Ovaj napad i zabrinjava, jer zemlja u kojoj se borci za ljudska prava ne mogu osjećati sigurnima ne može, ustvari, nikom pružiti sigurnost. Kad je riječ o BiH, ona ovim napadom srozava i ono malo ugleda što ga ima a koji su joj dobrim dijelom stvorili borci za ljudska prava i predstavlja se u svjetlu najcrnjih stranica svoje povijesti na kojima su ljudska prava najdrastičnije kršena čak i činovima kakav je genocid.

Zbog toga se pridružujemo apelima da se napadač i nalogodavci napada što skorije otkriju i što brže procesuiraju.

tačno.net
Autor 27.1.2014. u 16:41