Tuzla bogatija za pet stotina novih sadnica drveća

tačno.net
Autor 7.11.2016. u 10:53

Tuzla bogatija za pet stotina novih sadnica drveća

Terenska akcija sadnje drveća pod nazivom „Let’s Do It- milion sadnica za 1 dan“ na području Grada Tuzla realizovana je u subotu, 05.11.2016. godine.

Riječ je o jednoj od terenskih akcija koje se u okviru projekta „Let’s Do It“ provode na području Bosne i Hercegovine, a u okviru kampanje „Let’s Do It World“ koja se realizuje u preko 140 zemalja svijeta. „Let’s Do It – milion sadnica za 1 dan“ je akcija čiju je realizaciju, u okviru ovog pokreta, inicirala upravo naša zemlja. Cilj akcije je pošumljavanje zemljišta, sadnja drveća u naseljenim i nenaseljenim mjestima, kao i edukacija društva o značaju šuma.

U ovogodišnjoj akciji pošumljene su zelene površine u parku kod Bosanskog kulturnog centra Tuzla i parku Slana banja. Zasađeno je pet stotina sadnica smrče i bijelog bora.  Sadnice su donirane od strane JP “Šume TK” Kladanj.

O značaju provođenja akcije, izvršni koordinator projekta „Let’s Do It Tuzla“, Amar Kavgić je izjavio:

Svjedoci smo svakodnevnog zagađenja zraka u našem gradu, kako od strane individualnih, tako i od industrijskih objekata. Sadnjom drveća povećavamo proizvodnju kisika, čistimo zemljište i zrak, ali svakako stvaramo i prvu liniju odbrane u borbi protiv erozije. Cilj nam je da zajedničkim radom za opšte dobro našeg grada damo i doprinos ljepšem i zdravijem okolišu.

Učesnici akcije bili su učenici JU Srednja medicinska škola Tuzla, JU Gimnazija “Meša Selimović”, JU Srednja ekonomsko-trgovinska škola Tuzla i OŠ “Jala”, volonteri drugih nevladinih organizacija i građani.

Podrška vlasti, društveno odgovornih kompanija, privrednika, nevladinih organizacija, građana te mladih ljudi u organizaciji ove akcije je neophodna.

Grad Tuzla jedan je od partnera projekta „Let’s Do It Tuzla“ te pružaju svoju pomoć i podršku u svim aktivnostima. Gradonačelnik Tuzle, gdin. Jasmin Imamović i ovaj put lično je prisustvovao realizaciji same akcije.

Sadnja je moguća nakon opadanja lišća u jesen te prije pojavljivanja novog na proljeće. Projekti ozelenjavanja Tuzle su planirani iz donacija poput ove te kupovinom novih sadnica. Ove godine na prostoru Tuzle, biće zasađene sadnice paulovnije, kineskog drveta koje čuva tlo od klizišta.“, izjavio je gradonačelnik Tuzle, gdin. Jasmin Imamović.

Podršku, finansijsku i logističku, pružile su društveno odgovorne kompanije Eko život, BH Telecom, Flek Security, Fabrika cementa Lukavac, Cestotehnik, UniCredit Bank d.d. i mnogi drugi.

tačno.net
Autor 7.11.2016. u 10:53