Tuzlanski osnovci i srednjoškolci dio velikog ekološkog edukacionog programa

tačno.net
Autor 6.6.2016. u 11:56

Tuzlanski osnovci i srednjoškolci dio velikog ekološkog edukacionog programa

Svakodnevno smo svjedoci sve nemarnijeg odnosa čovjeka prema prirodi, što rezultira velikim brojem ilegalnih deponija otpada koje „krase“ obale naših rijeka, izletišta, parkova i šuma. Prema procjenama relevantnih državnih službi i agencija, kao i raznih nevladnih organizacija, na području Bosne i Hercegovine se nalazi preko 13.000 takvih deponija, koje narušavaju biodiverzitet tih područja dovodeći do izumiranja velikog broja biljnih i životinjskih vrsta. Pored toga, narušavaju ljepote naše zemlje, kao i samu turističku ponudu, odbijajući tako potencijalne investitore i turiste.

O navedenim, i njima sličnim, temama tuzlanski osnovnoškolci i srednjoškolci imali su priliku diskutovati na prezentacijama održanim u sklopu programa ekoloških edukacija „Mala škola ekologije“, koji je u njihovim implementiran u periodu od januara do juna mjeseca tekuće godine. Cilj je da se jednočasovnim predavanjem učenici upoznaju sa stvarnim stanjem u okolišu Bosne i Hercegovine, ali i da se potaknu na aktivno učešće u rješavanju problematike adekvatnog zbrinjavanja otpada.

Raduje nas činjenica da su djeca zaista zainteresovana za naša predavanja i radionice i samim time za širenje svog znanja o ekološkoj situaciji u kojoj se naš grad i naša zemlja nalaze. Također, učitelji, nastavnici i profesori, kako osnovnih tako i srednjih škola, su vrlo ljubazni i susretljivi te pokazuju veliko interesovanje za ovakve projekte. To nam daje dodatni vjetar u leđa da istrajemo u našoj misiji i nastavimo ulagati u mlade generacije.“, izjavio je Edin Hasanović, koordinator „Male škole ekologije“.

Pored prezentacija, održane su i kreativne radionice sa tuzlanskim mališanima starosne dobi do 10. godina. U sklopu istih imali su priliku da na zanimljiv i kreativan način upotrijebe PET ambalažu i plastične vrećice, s kojima se svakodnevno susreću.

Na realizaciji navedenih edukacija angažovani su mladi volonteri našeg tima, koji svojim vršnjacima, i onima nešto mlađima, nastoje ukazati na važnost adekvatne osvještenosti o ovom problemu. Naša predavanja prožeta su materijalima dokumentovanim isključivo na području Tuzle i BiH, a koje su naši članovi zabilježili tokom raznih aktivnosti. Edukacije su samo jedna karika tog lanca čijim širenjem nastojimo potaknuti građanstvo na važnost pravilnog zbrinjavanja otpada. Bojimo se da ćemo u narednim godinama svi na vlastitoj koži osjetiti ono na što upozoravamo od početka našeg djelovanja.“, rekao je Amar Kavgić, izvršni koordinator projekta „Let’s Do It Tuzla“.

Tokom šestomjesečne implementacije prvog dijela programa edukacija za 2016. godinu, obuhvaćeno je 17 obrazovnih ustanova sa preko 1.000 učenika. Plan da se početkom prvog polugodišta školske 2016/17 posjete preostale osnovne i srednje škole na području Grada Tuzla.

Program se realizuje u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK uz finansijsku i organizacionu podršku kompanije Eko život d.o.o. Tuzla, ovlaštenog operatera sistema za postupanje sa ambalažom i ambalažnim otpadom.

Mala škola ekologije“ svoju realizaciju započela je 2013. godine u sklopu projekta „Let’s Do It Tuzla“.  Kroz dosadašnje aktivnosti održavanja prezentacija i radionica u tuzlanskim osnovnim i srednjim školama, posjećeno je 47 obrazovnih ustanova i obuhvaćeno preko 6.500 učenika. Danas slovi za najveći ekološki edukacioni program ovog tipa na području cijele Bosne i Hercegovine.

tačno.net
Autor 6.6.2016. u 11:56