16 razloga da seks imate baš svaki dan

tačno.net
Autor/ica 31.3.2013. u 08:48

16 razloga da seks imate baš svaki dan

Ako ste premoreni, pod stresom i ophrvani životnim mukama, seks bi mogao biti pravo rješenje za vas. Možda vam ovo zvuči blesavo, ali seks je odličan recept za mnogobrojne zdravstvene probleme. Evo 16 razloga da ga upražnjavate svaki dan, ne samo zbog pukog zadovoljstva.

Seks oslobađa od stresa

Kada vježbe disanja zakažu, seks može da pomogne. Tokom vođenja ljubavi, tijelo oslobađa dopamin, poznat i kao “hormon sreće”, koji potire hormon stresa – endorfin. Takođe, hipofiza luči i oksitocin, hormon koji raspaljuje želju.

Seks je odlična vježba

Ako ne stižete da idete na aerobik ili na trčanje, redovan seks je zamjena za te fizičke aktivnosti. Tokom odnosa, tijelo se fiziološki ponaša kao prilikom vježbanja. Duboko disanje podiže nivo kiseonika u ćelijama, a testosteron koji se luči ojačava kosti i mišiće. Ako imate seks makar tri puta nedjeljno, samo po 15 minuta, to znači da ćete godišnje sagorjeti 7.500 kalorija, što je kao da ste pretrčali 120 kilometara!

Seks poboljšava krvni pritisak

Naučnici su otkrili da polni odnos pozitivno utiče na organizam jer snižava donji krvni pritisak.

Seks poboljšava imunitet

Imunoglobin A, koji je odgovoran za suzbijanje prehlada i drugih infekcija, povišeno se luči tokom seksualnog odnosa. Tako da je njegovo upražnjavanje najprirodniji i najprijatniji način da podignete svoj imunitet i ostanete zdravi tokom zime.

Seks podmlađuje

Istraživači tvrde da će upražnjavanje seksa bar tri puta nedjeljno učiniti da izgledate deset godina mlađim!

Seks je dobar za srce

Studija koju su izveli engleski naučnici je pokazala da se kod muškaraca koji redovno upražnjavaju seksualne odnose za 45% smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Studija nažalost nije obuhvatila i žene, ali ako je dobro za muškarce, sigurno nije lose ni za njih.

Seks pomaže kod bolova

Ukoliko imate hronične bolove ili migrene, seks je odlično rješenje. Po istraživanjima osobe oboljele od artritisa koje redovno imaju odnose, manje pate od onih koji apstiniraju. Samo oprezno ukoliko imate bolove u leđima, jer inače stvari mogu da se pogoršaju. Najbolje je da ipak u tom slučaju prvo provjerite sa ljekarom.

Seks izgrađuje povjerenje i intimnost među partnerima

Ako osjećate da vam je veza klimava ili ste zabrinuti da bi vaš partner mogao da razmišlja o švrljanju sa strane, upražnjavajte seks. Kao što smo već pomenuli, tokom ljubavnog čina dolazi do lučenja oksitocina, koji je hormone odgovoran za osjećaj sreće i ljubavi. Dakle, što više imate seks, više ćete se voljeti.

Seks smanjuje vjerovatnoću za dobijanje raka prostate

Jedna australijska medicinska studija je ustanovila da je kod muškaraca koji najmanje 21 put mjesečno ejakuliraju značajno manja stopa raka. Postoje i druga istraživanja koja potvrđuju da seksualni odnos za muškarce ima preventivna svojstva protiv dobijanja raka prostate.

Seks ojačava karlične mišiće

Tokom seksa se aktiviraju mnogi mišići, pa redovno upražnjavanje može ojačati mišiće karlice, ali i trbuha i leđa. Redovan seks takođe snaži i bešiku i povoljno utiče na digestivni trakt.

Seks štiti prostatu

Sjemena tečnost koju muškarci ejakuliraju luči se u prostati. Ukoliko se prestane sa ejakulacijama, tečnost ostaje u žlijezdi, koja zbog toga otiče, što može da izazove ozbiljne probleme. Regularno ejakuliranje će izbaciti zaostale fluide i osigurati dobrobit prostate do duboke starosti. Problemi takođe mogu nastati kada se učestalost ejakuliranja naglo promijeni.

Seks pomaže kod nesanice

Poslije naporne fiskulture u krevetu zaspaćete kao beba. Ubrzani rad srca vodi postkoitalnoj relaksaciji koja uspavljuje. Dakle, ukoliko patite od insomnije, redovan seks u večernjim satima može biti savršen lijek.

Seks rješava menstrualne tegobe

Tokom polnog odnosa se reguliše rad hormona, što ima pozitivan efekat na menstrualni ciklus. Seks smanjuje napetost i stres, glavne uzročnike neredovnih menstruacija. Tako možete regulisati svoj ciklus i bez gutanja pilula.

Seks sprečava erektivnu disfunkciju

Polovina muškaraca starijih od 40 godina pati od problema sa potencijom, a svi mlađi muškarci sa zebnjom slute trenutak kada više ne bude mogao da im se “digne”. Ispostavilo se da je najbolji recept za potenciju – seks! Erekcija potpomaže cirkulaciju krvi kroz krvne sudove u penisu, održavajući tkivo zdravim. Ljekari posmatraju erekciju slično atletskom refleksu: što se više trenira, veće su i mogućnosti za postizanje rezultata.

Seks produžava život

Zdravije srce, jači mišići, poboljšana cirkulacija kiseonika i uopšteno bolje emotivno stanje osobe koja upražnajva redovan seks su garanti za duži životni vijek. Po istraživanjima “Britanskog medicinskog žurnala”, postoji jasna veza između učestalosti seksualnih odnosa i dužine života kod muškaraca.

Seks čini spermu zdravijom

Ukoliko želite da začnete, najbolje je da redovno upražnjavate seks, jer se tako povećava broj spermatozoida i samim tim šansa za ostajanje u drugom stanju. Ukoliko se sperma ne ejakulira dovoljno često, dolazi do postepenog opadanja njenog kvaliteta. Dakle, redovnim odnosima poboljšavate kvalitet sperme i brojnost i pokretljivost spermatozoida.

Izvor: Telegraf

tačno.net
Autor/ica 31.3.2013. u 08:48