Stefa
Autor/ica 6.6.2022. u 09:33

Amar Osim stigao je u Mostar. To je sigurno najljepša vijest koju su navijači Veleža mogli čuti. Najtrofejiniji trener u historiji Bosne i Hercegovine vodit će kultni mostarski klub.. Nikada u istoriji mostarskog kluba nije došao neko sa deset trofeja, nikada na crvenoj klupi nije sjedio neko sa toliko trofeja. Predsjednik Senad Husnić i direktor Džemil Šoše uspjeli su nešto što niko u istoriji nije. Imate prava na euforiju, imamo pravo na najveće snove.

Piše: Nermin Bise

Amar Osim (55) stigao je u Mostar da preuzme kormilo šefa stručnog štaba FK Velež. Naš najtrofejniji trener koji ima pet titula prvaka BiH sa Željezničarom i četiri osvojena kup takmičenja s istim klubom tako će sjesti na klupu Rođenih koji za dvadesetak dana obilježavaju vrijedan jubilej – 100 godina postojanja.

U godini jubileja Velež je poslije 36 godina došao do trofeja s Feđom Dudićem (Kup BiH) koji će svoju trenersku karijeru nastaviti u FK Sarajevo.

Angažovanjem Osima, ali i povratkom Dženisa Ćosića u klub (ovaj put na poziciju sportskog direktora) Upravni odbor Veleža na čelu sa predanim, sposobnim i odgovornim Senadom Husnićem podiže za još jedan nivo više ustrojstvo i opredjeljenje kluba da bude jedan od glavnih kandidata, ne samo za evropska takmičenja (što bi bilo treći put zaredom) nego ovaj put zašto ne reći i to da je Velež s Osimom na čelu spreman i za pohod na sami vrh, na šampionski tron. Naprosto Amar Osim drugačije ne zna, kod njega je uvijek titula cilj i jednostavno nas je na to u svojoj bogatoj trenerskoj karijeri i navikao. U čemu je još snaga i odlučnost Veležove uprave osvjedočili smo se i iz jasne i nedvosmislene poruke Husnića da je Velež bio spreman ispuniti sve uslove Dudiću. Tako će, u to nema sumnje, biti ispunjeni i Osimovi uslovi koji će sa novim stručnim štabom za nešto više od mjesec dana imati novi Veležov ispit u evropskoj Konferencijskoj ligi. U datom trenutku Upravni odbor Veleža reagovao je munjevito. Nakon jačeg “potresa” kojeg je izazvao odlazak cijelog stručnog štaba, Uprava se konsolidovala, zbila redove i pronašla najbolje moguće rješenje – oličeno u Amaru Osimu!

Direktor Džemil Šoše sada će uz Ćosića još efikasnije djelovati, a uz podršku Husnića, prvog čovjeka Uprave nema sumnje da će to biti još uigranija ekipa koja će raditi s ciljem da Velež zadrži oreol našeg velikana.

A kad si velikan onda si uvijek spreman za fajt. Vjerovatno će tu biti i tri-četiri nova imena u igračkom kadru, a sve će biti jasnije nakon što se Osim upozna s igračima i dogovori detalje s čelnicima kluba.

Neizostavna karika u lancu Veležovog uspjeha su navijači. Poznati po frenetičnosti i vrelom južnjačkom temperamentu Red Army će sigurno biti podrška najboljem bh. treneru. Tako je jako važno da se ta energija usmjeri u dva pravca istovremeno – s terena i klupe na tribine i obrnuto. Kako god pred nama je zanimljiva sezona i nikad spremniji Velež da ode i još par koraka dalje. Popularni Brko to zna i sigurno je da će s Veležom igrati možda i ključnu ulogu u dolazećoj sezoni.

Proteklih petnest dana bilo je možda najvažniji u poslijeratnoj Veležovoj tradiciji. Rođeni su se nalazili pred dilemom, da li nastaviti sa napretkom, da li nastaviti utrku sa Sarajevom, Željom, Zrinjskim, Borcem i Tuzlom ili se vratiti u blato prosječnosti nedostojno Veležove tradicije. Skupština Veleža dajući punu podršku Senadu Husniću i čitavom Upravnom odboru dala je podršku evropskom Veležu, novom terenu, dovršetku arene Rođeni i otvorila put ka najvećim dostignućima Velaža u historiji. Zato Upravnom odboru treba podrška čitavog grada, od gradskih, kantonalnih, federalnih vlasti do svakog navijača Veleža.

San o tituli možemo dosanjati samo zajedno.

Kroz san će nas voditi čarobnjak, sin najvećeg čarobnjaka.

Brko, dobro došao u Mostar.

Stefa
Autor/ica 6.6.2022. u 09:33