8 stvari koje oči govore o vašem zdravlju

Autor/ica 19.2.2011. u 01:32

8 stvari koje oči govore o vašem zdravlju

Ako gledate ljude pravo u oči možete saznati ili ne da li su iskreni. Ali, oko može da “kaže” mnogo i o vašem holesterolu, stanju jetre, dijabetesu. Saznajte kojih 8 bolesti možete videti golim okom.

Oči su jedinstven prozor u ljudsko zdravlje, a oftalmolog  Andrew Iwach, iz Američke asocijacije oftalmloga, kaže da su to posebna mesta u ljudskom organizmu gde možemo videti vene, arterije i nerve. Zato pregledom u oko možete otkriti veoma zanimljive podatke.

 

 

NEDOSTATAK OBRVA

Žene tanje obrve zbog mode, ali ako vam nedostaju na pojedinim mestima, krajevima mogu da ukazuju na problem sa tiroidnom žlezdom.

ČMIČAK

Mala izraslina, najčešće u unutrašnjosti ili spoljašnjosti gornjeg ili donjeg kapka, je ružan detalj, ali i znak da biste trebali da se pozabavite svojim zdravljem. Ako čmičak ne prolazi mesecima može da indikuje karcinom lojne žlezde.

 

ŽUĆKASTE FLEKE NA KAPKU

Xanthelasma palpebra je medicinski izraz za ovu pojavu koja krije problem sa holesterolom. Ukoliko ih imate znači da imate povišen holesterol. Koliko god da su male ove fleke su zapravo masne naslage.


PECKANJE OČIJU ISPRED KOMPJUTERA
Ova pojava znači da ste ili radoholičar ili da previše vremena provodite ispred monitora računara. Uzrokuje je nedostak kontrasta na računaru, nego na običnom papiru. Vaše oči su umorne i taj problem će se pogoršavati sa godinama. 


CRVENILO
Ako je crvenilo praćemo kijanjem, curenjem nosa, kašljanjem, u pitanju, je najverovatnije neka vrsta alergije. Možda je u pitanju samo kozmetika koju koristite, ali ovu pojavu treba da ispitate.

ŽUĆKASTA BEONJAČA
Kod beba je ovo normalna pojava koja je posledica žutice. Kod odraslih ukazuje na poremećaj rada jetre, žučne kese, može da indikuje i hepatiis ili cirozu.


IZRAŽENE OČI
Ako vam oči “štrče” imate problem sa radom tiroidne žlezde. Ovo je poznat simptom.

 

SUVE OČI OSETLJIVE NA SVETLOST

Ako oči nemaju prirodnu potrebnu vlažnost, to otkriva da vam je imuni sistem slab. Ovaj sindrom pogađa najčešće žene preko 40. godina koje boluju od autoimunih bolesti kao što su lupus ili reumatoidni artritis.

blic.rs

Autor/ica 19.2.2011. u 01:32