Brazil: Praćenje koje provodi NSA je neprihvatljiva intervencija na suverenitet zemlje

tačno.net
Autor 3.9.2013. u 09:58

Brazil: Praćenje koje provodi NSA je neprihvatljiva intervencija na suverenitet zemlje

AFP

Novinar objavio dokumente iz kojih se vidi da je američka agencija pratila brazilskog i meksičkog predsjednika prije nego što su izabrani na te pozicije

Brazilske vlasti  smatraju da je praćenje brazilskog i meksikanskog predsjednika od strane američke Nacionalne agencije za sigurnost (NSA) “neprihvatljiva intervencija na suverenitet države“, prenosi agencija Anadolija (AA).

Novinar Glenn Greenwald je došao do dokumenata koje je uposlenik NSA Edward Snowden ranije otkrio javnosti. Iz njih se može vidjeti da su brazilski predsjednik Dilma Rousseff i meksički predsjednik Enrique Pena Nieto bili praćeni prije nego što su postali predsjednici, te da su praćene čak i njihove elektronske pošte.

Pojedini mediji u Brazilu su prenijeli vijest da će Rousseff otkazati posjetu SAD-u, ali iz ureda predsjednika je to demantovano.

Brazilski ministar vanjskih poslova Luiz Alberto Figueiredo kazao je da će razgovarati sa savjetnicima kako bi ubuduće spriječili ovakve situacije, a ministar pravde Eduardo Cardozo je rekao da se radi o “neprihvatljivoj intervenciji na suverenitet Brazila“.

Meksičke vlasti iznijele su svoju zabrinutost i američkim vlastima i američkom ambasadoru u toj zemlji.

tačno.net
Autor 3.9.2013. u 09:58