Čovićev novi Audi je korak ka rješenju hrvatskog pitanja u BiH

Predrag Blagovčanin
Autor 27.1.2016. u 18:06

Izdvajamo

  • Sa zadnjeg masažnog sjedišta novog Audija A8 plaćenog skromnih 200.000 maraka sigurni smo da će Dragan Čović zajedno sa službenim vozačem i policijskom pratnjom krenuti u realizaciju obećanog „Hrvatskog odgovora“. Prema tome, kupovina novog automobila samo je jedan mali korak ka ustavnim reformama koje će konačno riješiti hrvatsko pitanje, poboljšati socijalna politika te napraviti iskorak u borbi protiv korupcije i kriminala koja nagriza hrvatsko pučanstvo u Bosni i Hercegovini. Iz tog razloga legitimnom Draganu Čoviću na friško asfaltiranom putu ka skromnoj vili na mostarskim Barama novi Audi definitivno neće naudit.

Povezani članci

Čovićev novi Audi je korak ka rješenju hrvatskog pitanja u BiH

Kupovina novog automobila samo je jedan mali korak ka ustavnim reformama kojim će se konačno riješiti hrvatsko pitanje, poboljšati socijalna politika te napraviti iskorak u borbi protiv korupcije i kriminala koja nagriza hrvatsko pučanstvo u Bosni i Hercegovini. Iz tog razloga legitimnom Draganu Čoviću na friško asfaltiranom putu ka skromnoj vili na mostarskim Barama novi Audi definitivno neće naudit. 

Piše: Predrag Blagovčanin

“Ja idem u audiju osam s aerodroma, papa ide u nekom tamo fordu. Što reći na to sve? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv ako se bavimo politikom – da možemo politiku raditi i na drugačiji način.” (Dragan Čović)

Tako je govorio predsjedavajući predsjedništva BIH Dragan Čović prilikom posjete pape Franje Bosni i Hercegovini, a po svemu sudeći Draganova motivacija, potrebna za bavljenje politikom na neki drugi način, odlepršala je tog dana zajedno sa Papom Franjom sa sarajevskog aerodroma.

U međuvremenu, prepoznatljiva skromnost, odlika pravog istinskog katolika poput Dragana Čovića izgubila se u nepreglednim, dosadnim specifikacijama o dodatnoj opremi  i fakturama za nabavku novog Audija A8 u vrijednosti od 200.000 KM.

Obnavljanje voznog parka nije nikakva novost niti iskorak u ustaljenoj praksi bh.političara na rukovodećim pozicijama. Svaki saziv Predsjedništva mijenjao je i podmlađivao zastarjeli i nefunkcionalni vozni park, jer sigurnost i komfor našeg rotirajućeg predsjedništva mora biti prioritet.

Da su sigurnost, komfor kao i lična higijena prioriteti govori i utrošak toaletnog papira od 480.000 KM predviđenim za institucije naše države. Međutim sigurni smo da su se naši državni službenici po preporukama premijera FBiH Novalića sigurno poprilično stisnuli.

Predmet javnih rasprava u ovom trenutku ne bi treba biti ni po svemu sudeći poprilično nejasna procedura nabavka novog službenog automobila Dragana Čovića. Taj sitni proceduralni propust ogleda se u podatku da je novi Čovićev Audi A8 kupljen je 17.10 2015 godine, a odluka za kupovinu donešena je 04.12.2015 godine.

Međutim, zbog činjenice da smo mi ovdje prvenstveno kako bi našim nacionalnim vođama  kreirali adekvatan ambijent i odlične uslove za rad ovim putem apelujemo da nadležna Tužilaštva i sudske instance da ne učine apsolutno ništa što bi  našeg predsjedavajućeg Dragana Čovića ometalo dok časno i moralno vodi vlastiti narod  obećanom boljitku, sigurnijoj i svjetlijoj budućnosti.

Jer kako bi vi reagovali da vam SIPA i Tužilaštvo pretresa kabinet, oduzima dokumentaciju, u gluho doba sa čarapama na licu i zvukom policijskih sirena izvlači iz kreveta skromne kuće i konfiskuje nove, pošteno i po zakonu stečene automobile, vikendice i stanove?

Ali ukoliko se taj sramotni scenarij i eventualno odvije, budite sigurni da Dragan Čović posjeduje kapacitete da podnese i takvu žrtvu kako bi osigurao boljitak za svoj narod. Jer koliko predsjednika na svijetu se može pohvaliti činjenicom da je tri puta pred sudovima vlastite države optužen za zloupotrebu položaja, primanje mita, privredni kriminal.

Postavlja se pitanje i zbog čega Dragan Čović ne koristi automobil, naslijeđen od nekadašnjeg predstavnika Hrvatskog naroda u predsjedništvu BIH Željka Komšića, marke Citroen, star pune tri godine koji je još pod garancijom?

Možda zato što svaki put kad vidi taj automobil, Dragan Čović sa bolnom grimasom na licu sjeti se majorizacije hrvatskog naroda, nelegitimnog i nelegalnog izbornog procesa, jada, bijede i nejednakosti Hrvata koja je vladala u periodu dok su drugi birali predstavnike Hrvatskog naroda.

Sa zadnjeg masažnog sjedišta novog Audija A8 plaćenog skromnih 200.000 maraka sigurni smo da će Dragan Čović zajedno sa službenim vozačem i policijskom pratnjom krenuti u realizaciju obećanog „Hrvatskog odgovora“.

Prema tome, kupovina novog automobila samo je jedan mali korak ka ustavnim reformama kojim će se konačno riješiti hrvatsko pitanje, poboljšati socijalna politika te napraviti iskorak u borbi protiv korupcije i kriminala koja nagriza hrvatsko pučanstvo u Bosni i Hercegovini.

Iz tog razloga legitimnom Draganu Čoviću na friško asfaltiranom putu ka skromnoj vili na mostarskim Barama novi Audi definitivno neće naudit.

Predrag Blagovčanin
Autor 27.1.2016. u 18:06