Da li se zatvara aluminijska „Pandorina„ kutija?

Da li se zatvara aluminijska „Pandorina„ kutija?

Sve za Herceg Bosnu, za Aluminij i za udruženi kriminalni poduhvat, prema dogovorima HDZ-a i SDA. Aferim, građani Federacije, vašom je zaslugom!

Možda je i novo aprilska šala  ali je za javnost procurila vijest  da se konačno i konkursom bira novi direktor firme Aluminija iz Mostara.

Poslije niza godina uzurpacije i diskriminacije, kriminalnih radnji i lopovluka, najveći gubitnik u privredi Bosne i Hercegovine, odlučuje se na legalnu proceduru poslije desetak izmijenjenih direktora, „hadezeovaca„ da konačno i javno konkursom potraže direktora spasitelja.

Što bi govorili naši stari: „Kasno Marko, na Kosovo stiže„/ valjda misleći na mitskoga junaka, Kraljevića Marka /.

Istina i pravda vremenski i strpljivo očekujuća, morala je izlaziti na vidjelo. Dosta nam je bilo u javnosti obmana i laži, glorifikacije i veličanja „hercegovačkog diva„ koji je konačno doveden do posrnuća, kao „hercegovački patuljak„ na staklenim nožicama.

Pored činjenica da se kao obespravljeni radnici ove firme već pune 23 godine borimo za istinu i pravdu, samo zato što nas je rodila majka neka srpkinja ili muslimanka, nikada i nikome nismo mogli dokazati agresorsku okupaciju državne firme i na diskriminaciju nas radnika po nacionalnoj osnovi.

Nacionalistička, ustaško- fašistička armada čimbenika stranke HDZ-a, sa svojim Poglavnikom i doglavnicima i inim istomišljnicima i saradnicima, nesmetano godinama provodi svoje kriminalne i lopovske radnje, gomila i akumulira silne gubitke do iznosa od preko 400 miliona maraka.

Sasvim jasno istinito, isti to ne bi mogli uraditi bez saradnje i pomoći koalicionih partnera, domaće vlasti sa Bošnjacima u likovima i djelima njihovih premijera u svim Vladama Federacije, od Edhema Bičakčića do današnjeg Fadila Novalića i njihovih ministara.

Držeči se principa, „ko je šta jamio, jamio je„ tako su dogovarali zajednički HDZ sa SDA i njihovom vlašću, to čine i danas da sačuvaju svoje „familijarne„ firme – Elektroprivrede BiH i EPHB, Telekom I Eronet, te Aluminij i sl.

Sve gubitke, kriminal i pljačku, zajednički će presipati iz šupljeg u prazno, država je iza njih, a dobit će isto tako dogovorno dijeliti unutar njihovog finansijskog kriminalnog lanca, od vrha do dna vladajućeg sistema.

Stranački interesi su najvažniji, a ko „je.e„ narod i građane, nije im briga, kako bi govorio i naš poznati književnik Branko Ćopić: „Znam ja nas, jebo ja nas„.

Teško se odati i utisku ne iskazati da je i „veliki borac za državu i čovjeka„, „multietnički crvendać„, kao bivši premijer Vlade Federacije Nermin Nikšić, udario i najjači bolni udarac našim obespravljenim radnicima time što je Srbe apsolutno eleminisao iz dioničarskog prava, a svoje Bošnjake je mizerno ponizio sa po sedam nominovanih dionica.

Njegov nasljednik i izvršilac ovakvih nedjela u firmi Aluminij svakako je premijer Fadil  Novalić i njegova svita u Bošnjaka, koji su sve prepustili HDZ-u i njenim upravljačkim strukturama u firmi Aluminij.

Da ironija, naše realnosti bude smiješna i žalosna, opet u dogovoru sa famoznom Vladom Fadila Novalića,  NO Aluminija komunicira i obraća se istima u vezi svojih odluka o izboru novog direktora, kao i o razmatranju „neovisnog pregleda poslovanja„  Aluminija, koji je napravila međunarodna revizorska kuća KPMG, sa prijedlogom mjera finansijskog restruktuiranja. Može se samo zaključiti: “da je trla baba lan, da joj prođe dan“ kako bi to stari govorili.

U pitanju je isključivo, maglovita struktura aktivnosti, već poodavno viđena, na relaciji Aluminij i Vlada Federacije jer i međunarodni revizor iz Širokog Brijega ili slični angažovani, nemaju nikakve realne osnove niti istinite podatke kako bi cio kriminal i lopovluk svih vladajućih struktura u firmi Aluminij bio istinit i dostupan i javnosti bez transparentne i realne analize bilansa stanja u ovoj firmi..

Tako se isto i ovaj izvještaj krije od javnosti, a šta će Vlada Fadila Novalića učiniti po istome nikome to neće biti znano, sve je tajanstveno po već viđenim i dobro oprobanim metodama u našoj „je..noj“  vlasti.

Dakle, od normalnog stečaja firme Aluminij nema ništa pouzdano, a taj proces se trebao već poodavno staviti na dnevni red i usvojiti kao jedino i ispravno riješenje.

Gubici će se i dalje akumulirati, a neka nova Vlada sa HDZ-om i SDA, i dalje će, unutar svojih „familijarnih firmi„ presipati iz šupljeg u prazno, a građani će i dalje osjećati nepodnošljivi teret računa distributera električne energije kao da su sa mjeseca popadali.

Sve za Herceg Bosnu, za Aluminij i za udruženi kriminalni poduhvat, prema dogovorima HDZ-a i SDA.

Aferim, građani Federacije, vašom je zaslugom!