Do polovine aprila blizu 300 migranta tražilo azil u BiH, smještajni kapaciteti gorući problem

A. Z.
Autor 24.4.2018. u 09:44

Do polovine aprila blizu 300 migranta tražilo azil u BiH, smještajni kapaciteti gorući problem

Podaci Ministarstva sigurnosti BiH govore da su tražitelji azila uglavnom državljani Alžira, Pakistana, Maroka, Sirije, Afganistana, Libije, Turske, Irana, Iraka i još 20 država.

“Veliki broj ilegalnih migranata samo iskaže namjeru za podnošenje zahtjeva za azil, ali ne pristupi registraciji azila. U 2018. godini iskazane su 1.174 namjere, a podnesena 282 zahtjeva za azil. Tražitelji azila su prilikom registracije većinom rekli da ne žele azil u BiH, nego žele da idu u zemlje Zapadne Evrope”, navode iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema posljednjem izvještaju UN-a, u januaru ove godne u BiH je stiglo 157 migranata i izbjeglica, a azil ih je tražilo 38, u februaru ih je došlo 315, a zahtjev za azil podnijelo ih je 79. Najviše dolazaka registrovano je u martu (666) kada je bilo 136 zahtjeva za azil.

U izvještaju stoji da je Azilantski centar u Delijašu tokom marta bio skoro potpuno popunjen te da je u njemu dnevno boravilo blizu 120 osoba. Ovaj centar na raspolaganju ima 154 kreveta i ukoliko je smještajni kapacitet popunjen, da osobe koje traže azil ne bi bile na ulici brine se upravo UNHCR.

“Oni dolaze u Infocentar gdje dobiju savjete vezane za njihova prava kao tražitelja azila, humanitarnu pomoć ako je potrebna, koordiniramo zajedno s nadležnim institucijama i našim partnerima u vezi sa smještajem koji je gorući problem. U ova tri mjeseca UNHCR je osigurao smještaj za više od 600 ljudi, to je više od 2.000 noćenja. Također, ovdje dobijaju besplatnu pravnu pomoć i psihosocijalnu pomoć za najranjivije grupe. Kako bi se procedura registracije azila ubrzala i pojednostavila, izašli smo ususret Sektoru za azil BiH čiji uposlenici u Infocentru registruju zahtjeve za azil, dakle ne moraju ići u Delijaš”, ističe Crvenković.

Pravo na smještaj imaju samo oni koji traže azil, svi ostali se smatraju ilegalnim migrantima, sami se snalaze, a ukoliko budu uhvaćeni idu u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu. Iz Ministarstva sigurnosti BiH ističu da žele povećati smještajne kapacitete za azilante te se trenutno pregovara s međunarodnim organizacijama i institucijama u BiH o iznalaženju finansijskih sredstava i adekvatnog prostora.

UNHCR s ostalim UN-ovim agencijama u BiH, institucijama i nevladinim udruženjima od trećeg mjeseca radi procjenu o potrebama i kapacitetima. Kako bi stekli uvid u stanje na terenu, timovi su već bili na širem području Sarajeva, u Goraždu, Bihaću i Velikoj Kladuši. Osim toga, pod vodstvom UNHCR-a svake dvije sedmice održavaju se sastanci čiji je cilj pronalazak najboljih rješenja za osobe koje iz navedenih zemalja dolaze u BiH.

A. Z.
Autor 24.4.2018. u 09:44

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija