DOGS TRUST PRIMORAN RAZMOTRITI ZAMRZAVANJE AKTIVNOSTI?

tačno.net
Autor 26.12.2013. u 16:52

DOGS TRUST PRIMORAN RAZMOTRITI ZAMRZAVANJE AKTIVNOSTI?

Sarajevo, 26.12. 2013. – “Uvođenje obavezne eutanazije čini ulaganje u većinu programa planiranih za 2014. besmislenim i predstavlja bacanje novca naših donatora. Nekome u ovoj zemlji očigledno nije u interesu sačuvati aktivnosti vrijedne u prosjeku milion eura godišnje, a koji bi bili uloženi u lokalnu ekonomiju i budžete, jer Dogs Trust BH u potpunosti upošljava i koristi domaće ljude, firme i resurse“, izjavio je Anel Bećirović, menadžer projekta Dogs Trusta na godišnjoj konferenciji za medije koja je danas održana u Sarajevu.

On je dodao da bi „nastavak rada mogla eventualno omogućiti i određena izuzeća i sporazumi s lokalnim vlastima, ali se prije svega nadamo da će parlamentarci u Domu naroda biti na visini zadatka“.

Predstavnici Dogs Trusta podsjetili su danas na aktivnosti koje su tokom 2013. godine provođene u BiH.

Naveli su podatak da je tokom 2013. putem projekata masovne i subvencionirane sterilizacije te treninga veterinarskog osoblja sterilisano, veterinarski obrađeno i registrovano 4.592 psa u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ovim se spriječilo rađanje 40-ak hiljada novih, neželjenih kučića i postiglo da po prvi put stagnira populacija uličnih pasa na području Kantona Sarajevo.

Kada je riječ o projektu koji se provodi u osnovnim školama, istaknuto je da je do sada obuhvaćeno više od 23.240 učenika u svih 70-ak osnovnih škola Kantona Sarajevo, te u nekoliko gradova Hercegovine. Djeca su učila kako biti siguran u blizini pasa i kako biti odgovoran vlasnik. Na ovaj način je i tema „dobrobit životinja“ na neki način uvedena u škole, kao što je to već učinjeno u zemljama u regionu koje jesu ili žele biti dio Evropske unije.

Pojašnjavajući uključenost fondacije Dogs Trust u akcije sterilizacije, Bećirović je rekao: “Sterilizacija pasa nije rješenje problema s psima lutalicama sama po sebi, nego je ona samo dio mjera koje mogu dovesti do njegovog rješenja – i to na najhumaniji, najefikasniji i najekonomičniji način. Naime, poslije sterilizacije na ulice se vraća, i to kratkoročno, samo dio socijaliziranih i veterinarski obrađenih pasa – jer i veliki azili i masovne eutanazije puno su skuplje. Proces sterilizacije smo pokrenuli kako bismo bar na neki način pomogli građanima dok čekamo da lokalne vlasti počnu sa cjelovitom provedbom Zakona i prihvate našu ponuđenu pomoć. Za većinu ostalih mjera, pogotovo za one najvažnije koje tretiraju izvor problema, neophodno je puno uključenje lokalnih vlasti na koje još uvijek čekamo“.

 

Tagovi:
tačno.net
Autor 26.12.2013. u 16:52