Dostojanstveno sjećanje na žrtve Dobrovoljačke

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 3.5.2013. u 11:09

Dostojanstveno sjećanje na žrtve Dobrovoljačke

Na 21. godišnjicu stradanja vojnika bivše JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, porodice ubijenih i članovi Odbora Vlade RS za njegovanje oslobodilačkih ratova četvrtu godinu zaredom položili su cvijeće i zapalili svijeće na mjestu događaja.

Delegaciju iz RS predvodili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, delegat u Domu naroda BiH Staša Košarac i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević, predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih civila i boraca Republike Srpske Nedeljko Mitrović i predstavnici grada Istočnog Sarajeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Petar Đokić obratio se okupljenim novinarima:

„Sarajevo nije smoglo snage da se suoči s tim da je počinjen zločin, a ovdje je počinjen zločin. To se pokušava minimizirati pričom da je JNA htjela zauzeti grad. Oni da su to htjeli, to bi i uradili. Treba provesti istragu, a ne obustaviti je jer to unosi sumnju u dobronamjernost pravosudnih organa“,  naglasio je Đokić.

Đokić je naglasio i da ljudi iz R. Srpske nemaju  povjerenja u pravosudne institucije BiH, te da se iz tih razloga vodi strukturalni dijalog o reformi pravosuđa.

„Ako Sud i Tužilaštvo BiH neće da procesuiraju te zločine, koji su neosporni, onda će to raditi RS“,  zaključio je Đokić.

Paralelno sa polaganjem cvijeća na drugoj strani rijeke Miljacke kod mosta Drvenija grupa Sarajlija postavili su zastavu RBIH sa ljiljanima i pjevali su nekadašnju himnu „Jedna si jedina“.

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici  cvijeće su postavili i bivši pripadnici Zelenih beretki koji su proučili Fatihu na spomen obilježju osmorici svojih saboraca i time obilježili 21. godišnjicu od odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine od pripadnika bivše JNA i drugih oružanih grupa koje su tih dana pokušale da zarobljavanjem predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića i pokušajem zauzimanja zgrade Predsjedništva, slome otpor branitelja te zemlje.

Nakon polaganja cvijeća pripadnici zelenih beretki su se razišli, a kompletan skup prošao je bez incidenta.

Podsjećamo do danas se ne zna po čijem nalogu je prekršen dogovor o razmjeni. Jovan Divjak i Ejup Ganić su među 14 osoba protiv kojih je bh. Tužilaštvo obustavilo istragu za slučaj Dobrovoljačka. Ganić, član Predsjedništva BiH tokom rata, je zbog slučaja Dobrovoljačka, 2010. uhapšen u Londonu, na osnovu optužnice iz Srbije. Pola godine kasnije, u martu 2011., na bečkom aerodromu, po istom osnovu, uhapšen je i Jovan Divjak. I britansko i austrijsko pravosuđe su utvrdili kako nema osnova da njih dvojica budu isporučeni Srbiji.

Iako je istraga protiv 14 osoba obustavljena, iz Tužilaštva BiH je najavljeno kako se istraga o Dobrovoljačkoj nastavlja dok se ne pronađu počinioci i odgovorni za ubistvo sedam i ranjavanje 14 osoba.

Inače, u koloni koja se povlačila iz Sarajeva prema Lukavici, koja je bila pod kontrolom jedinica bivše JNA i bosanskih Srba, bila je 261 osoba. Istovremeno, slučaj Dobrovoljačke 3. maja i događaji od 2. maja 1992. u Sarajevu, kada su tenkovi JNA pucali po zvaničnim institucijama Bosne i Hercegovine, često se zloupotrebljavaju u političke svrhe i manipuliše se brojem  stradalih iako se radi o dva potpuno odvojena događaja.

Paralelne istrage o Dobrovoljačkoj se vode i u BiH i Srbiji, a o cijelom slučaju stav je dao i Haški sud koji je ustanovio da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj bila legitimna vojna meta.

Foto: M.G.

Predrag Blagovčanin
Autor/ica 3.5.2013. u 11:09