Dvostruko prizanje za najpoluranijeg Mostarca

 Fahro  Konjhodžić
Autor 13.5.2017. u 11:43

Dvostruko prizanje za najpoluranijeg Mostarca

Najpopularniji Mostarac u Norveskoj, Leo Ajkic, dobio je sinoc dvostruko, najvise priznanje u ovdasnjoj tv bransi,  «Gullruten» za 2017. Nagradjena je njegova dokumetrana serija «Flukt» (Bjegstvo) o aktuelnoj izbjeglickoj krizi u svijetu. Istovremeno, Leo Ajkc je dobio i ovogdisnju nagradu kao najbolji muski tv voditelj! Ovo priznanje mu je dodjeljeno prvi put, a sigriuno ne i posljednji!

Za ovaj program Leo Ajkic je, ranije ove godine,  dobio i nagradu «Fritt ord» (slobodna rijec) od istoimene organizacije koja prati slobodu izrazavanja u Norveskoj.

«Flukt» je dokumentarna  serija u koju sam, zajedno sa svojim sardnicima, ulozio mnogo truda, a ovo je priznanje dokaz da se je trud isplatio, kaze on u izjavi za norvesku tv. To je veoma teska i zahtjevna tema, a istovremeno mi je veoma bliska, jer sam i ja prosao taj put progranika!

Da podsjetimo: «Flukt» (Bjegstvo) je tv serija od pet epizoda, koja je prikazna na Norveskoj drzavnoj televiziji (NRK) tokom januara ove godine i privukla je veliku paznju norveskog gledalista i javnosti. Serija pokazuje uvid u svakodnevnicu onih koji su, silom rata i ratnih zbivanja prisiljeni da napuste svoje domove i potraze spas izvan ratne zone. Iza svih tih brojeva skriva se ljudska prica. U samoj seriji, Leo Ajkic pokusava i uspjeva otkriti dielo tih prica, koje su, u stvari dirljiva prica o nametnutoj ljudskoj tragediji i pokusaju prevazilazenja.

Serija pocinje  na licu mjesta, u izbjeglickim centrima, a odvija se tokom citavog putovanja sve do krajnje destinacije, sve do Norveske! Posebna vrijednost ove serije je i u tome da je i sam autor na slican nacin, morao da napusti svoj rodni Mostar, prisiljen ratnim zbivanjima i agresijom pocetkom devedestih. Tako je njegovo osobno iskustvo doprinjelo kavlitetu ove serije!

Inace norvesko tv priznanje «Gullruten» sto bi se moglo prevesti kao zlatni kvadrat  (oblikom nagrada podsjeca na tv ekran) ove godine se dodjeljuje po dvadesti put. Za ovu, u Norveskoj, veoma prestiznu nagradu, mogu biti kandidirani svi programi i tv produkcije u Norveskoj, nastali u jednoj godini, a o nagradjenima odlucuje poseban ziri.  Dio nagrada  nose naziv nagrada publike. Dogadjaj prenosi ovdasnja  televizija, a sve je veliki tv show uz ucesce napoznatijih licnosti i zvijzda tv branse u Norveskoj.

 Fahro  Konjhodžić
Autor 13.5.2017. u 11:43