Građanski savez poziva Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu: Uhapsite Bakira Izetbegovića

tačno.net
Autor 7.6.2017. u 11:13

Građanski savez poziva Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu: Uhapsite Bakira Izetbegovića

Građanski savez (GS) poziva još jednom rukovodstvo kantonalnog tužilaštva u Sarajevu da sačuva svoj i obraz institucije i objavi sve dokumente koji se odnose na saučesništvo Bakira Izetbegovića u slučaju trgovine uticajem zbog kojeg je podignuta optužnica protiv generalnog sekretara i dvojice potpredsjednika SDA, Amira Zukića, Mirsada Kukića i Asima Sarajlića.

Mi u GS-u smatramo da čak i mogućnost, vjerovatnoća, indicija da je član kolektivnog šefa države učestvovao u tome, a mi smatramo da nema ni zrna sumnje da jeste, znači da tužilaštvo ima obavezu da javnosti predoči sve dokumente, dokaze ili sumnje koje o tome ima. Smatramo da je u ovom slučaju interes javnosti važniji od interesa istrage.

Podsjećamo javnost da smo jučer objavili citat iz dokumenta u čijem smo posjedu koji ne ostavlja nimalo sumnje da je Bakir Izetbegović saučesnik u krivičnom djelu trgovine uticajem, i to putem nelegalnog zapošljavanja u Elektrodistribuciji Sarajevo. Riječ je o dokumentu čiji je autor kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, tačnije o zahtjevu tužilaštva za određivanje pritvora optuženom u tom slučaju, Eseda Džananovića, jednog od izvršnih direktora Elektroprivrede.

Podsjećamo i tužilaštvo i javnost da u sudskoj odluci Kantonalnog suda u Sarajevu o određivanju pritvora Esedu Džananoviću stoji da je „korist koju Vijeće nalazi  da je osumnjičeni Džananović prihvatio u zamjenu za predmetno posredovanje (zapošljavanja) je zadržavanje funkcije, odnosno pozicije  na poslu i u političkoj stranci čiji je član”.

Dalje, sudsko vijeće je konstatovalo da svoj zaključak temelji na osnovu iskaza svjedoka, „te iskaza osumnjičenog Džananovića, datog 27. avgusta u prisustvu branitelja“. Na kraju, kako se navodi u Rješenju o određivanju pritvora, Džananović je samo naveo da je na mjesto izvršnog direktora imenovan  “kao kvalifikovani stranački kadar”, te da je upute za nezakonita zapošljavanja vršio po nalogu visokopozicioniranih osoba iz stranke. “Kad je prihvatio ovu funkciju znao je da mora postupati po uputama stranke”, piše u navedenom sudskom dokumentu.

Pošto se kantonalno tužilaštvo jučer još jednom grubo i sramotno poigralo i sa povjerenjem javnosti i sa odgovornošću, GS uz ovo saopštenje prilaže dokaz koji Bakira Izetbegovića i Eseda Džananovića stavlja ne u istu prostoriju, nego u isti kadar. Fotografija o kojoj je riječ je nastala u zgradi Predsjedništva BiH i na njoj se nalazi cijeli niz zvaničnika SDA visokog i srednjeg ranga.

Svakodnevni građani BiH uz fotografiju dobijaju i slijedeće besplatno uputstvo za njeno tumačenje: krajnje desno na fotografiji nalazi se Esed Džananović, izvršni direktor Elektroprivrede optužen za trgovinu uticajem. U sredini se nalazi I.B. zaštićeni svjedok i nosilac „visoke javne dužnosti kao političko stranačka osoba“.

GS želi stoga na kraju ponoviti poziv Izetbegoviću da objasni javnosti svoju ulogu u predmetu „Bosna“, ne da nas uvjeri u svoju nevinost, nego da sačuva dignitet institucije koja je odbranjena krvlju mnogih čestitih i poštenih građana ove zemlje. Naša zemlja se, naime, zove Bosna, a ne „predmet Bosna“.

tačno.net
Autor 7.6.2017. u 11:13