Intrige sada, ljubav kasnije?

 Knut Dethlefsen
Autor 18.2.2020. u 17:28

Intrige sada, ljubav kasnije?

Foto: Reuters

Predizbori u demokrata razvili su enormne centrifugalne sile. Međutim bez zajedništva neće biti pobjede nad Trumpom.

Piše:  Knut Dethlefsen
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Bernie Sanders dobio je drugi krug predizbora demokrata 11.2.2020. iako veoma tijesno. U svome pobjedničkom govoru na izbornoj večeri on je objavio i svoju pobjedu u prvim predizborima u Ajovi pošto je imao najviše glasova. Opisao je uspjeh kao pobjedu svoga pokreta i zahvalio se hiljadama dobrovoljnih pomagača njegove kampanje. Bernie Sanders se jasno postavio na čelo progresivnih demokrata. On je dobro postavljen za maraton predizborne kampanje. „Ova pobjeda ovdje je početak kraja Donalda Trumpa“, uzviknuo je Sanders na proslavi pobjede. Naravno da nije jasno hoće li to zaista biti tako.

Predsjednički izbori u SAD privlače pažnju svjetske javnosti. Globalno se nešto dešava. Mora li se svijet pripremiti na još četiri godine predsjedništva Donalad Trumpa ili će demokrati iduće godine preuzeti vlast u Vašingtonu? To će se odlučiti na tome koga će demokrati poslati u utrku protiv Trumpa.

Do dana nominovanja demokrata sredinom jula u Milvokiju glasaće se u svakoj od 50 država i distriktu Vašington. Početak je bio u saveznoj državo Ajova na srednjem zapadu. Tamo je doduše izabran samo 41 delegat – to odgovara otprilike jednom procentu svih delegata. Ovog tjedna na redu je bila mala savezna država u Novoj Engleskoj Nju Hempšir. Tamo se bira 24 delegata.

Krajem februara slijede Nevada i Južna Karolina. 3. marta, na takozvani super utorak, glasaće se u 14 saveznih država, među njima i Teksas i Kalifornija – često je ovaj dan u prošlosti već donosio približnu odluku. Međutim ove godine je broj kandidatkinja i kandidata tako veliki i osim toga rezultati su veoma tijesni pa će se odluka još dugo čekati – možda čak do samog partijskog dana nominacije.

Teško je predstaviti da će se kampanja Joe Bidena još jednom ubrzati.

Predizbori u Ajovi bili su neuspjeli start preidzborne sezone kod demokrata. Zbog tehničkih problema trebao je cijeli tjedan da se utvrde rezultati. Na kraju bio je Pete Buttigieg tijesno pred Bernie Sandersom – prednost je iznosila samo 0,1 procentni bod (Buttigieg: 26,2 posto i Sanders: 26,1 posto). Ova pobjeda je došla iznenađujuće. Ona je dala mladom i umjerenom nekadašnjem gradonačelniku iz države Indijana vjetar u leđa za trku u Nju Hempširu.

U Nju Hempširu se kao i u većini država glasalo u predizborima. Na izborima su mogli učestvovati kako registrovani demokrati tako i neovisni birači. Učestvovalo je 296 622 ljudi i time je učešće bilo više nego na predizborima 2016. i 2008. Bernie Sanders je ovdje bio jasno favorizovan. On dolazi iz susjedne države Vermont i u Nju Hempširu je veoma poznat. Ovdje je dobio i predizbore protiv Hillary Clinton 2016. sa velikom prednošću.

Ove godine je rezultat manje jednoznačan: Sanders leži sa 25,7 posto glasova samo tijesno pred Buttigiegom koji je osvojio 24,7 posto. Veliko iznenađenje uspjelo je umjerenoj senatorki iz Minesote Amy Klobuchar, koja je sa 19,8 posto dospjela na treće mjesto i može sada graditi kampanju za sljedeće mjesece. Nekadašnji vicepredsjednik Joe Biden, koji je prošle godine vodio u svim anketama, završio je poražen sa 8,4 posto na petom mjestu. Teško je predstaviti da će se njegova kampanja još jednom ubrzati.

Grupi umjerenih pridružiće se na super utorak još i milijarder i nekadašnji gradonačelnih Njujorka Michael Bloomberg.

Time se većina birača u Nju Hempširu odlučila za umjerene ali glasovi su se podijelili na Buttigiega, Klobuchar und Bidena. Grupi umjerenih pridružiće se na super utorak još i milijarder i nekadašnji gradonačelnik Njujorka Michael Bloomberg. Naklonost prema njemu u anketama raste. Bloomberg se nada da će tada jednim udarcem preuzeti vodstvo umjerenih demokrata.

Nasuprot tomu Bernie Sanders može nakon prva dva predizbora jasno preuzeti vodstvo u progresivnom lageru demokrata. Za njega ali i za Pete Buttigiega će sada biti važno da osvoje nove grupe birača. Obojica moraju sada u Nevadi i Južnoj Karolini pokazati da li mogu biti uspješni i u državama koji više reprezentuju različitosti cijele zemlje.

Progresivna senatorka Elizabeth Warren je u Ajovi i prije svega u Nju Hempširu ostvarila razočaravajuće rezultate. Na izbornu večer ona je upozorila da na kraju mora doći do toga da se demokrati ujedine iza jedne osobnosti. Međutim to će biti sve teže. Međusobni napadi u predizbornoj kampanji se povećavaju, ton  je sve oštriji. Elizabeth Warren se zato preporučila kao ona osoba koja bi najprije mogla krotiti centrifugalne sile u partiji.

Obama je uspio, sa inspirišućom političkom agendom, na sebe privući nadu na promjene. Usporedive političke osobnosti danas nema. Idealna kandidatkinja, idealni kandidat nije nastupio.

Unutarpartijske centrifugalne sile su stvarno velike. Ne samo da se kandidatkinje i kandidati razlikuju kao osobnosti i u programima, radi se i o temeljnim odlukama o pravcima kretanja. U svim anketama može se jasno prepoznati da demokrati prije svega žele jednog kandiadata ili kandidatkinju koji mogu pobijediti Trumpa. Većina je čak spremna da glasa za nekoga sa kim u potpunosti ne suglasi ako ova osoba može obezbjediti izbornu pobjedu. Međutim sada nije ni blizu jasno ko može demokrate dovesti do pobjede. Ajova i Nju Hempšir nisu 2020. siguran putokaz.

Barack Obama se pojavio 2008. kao svjetleći lik. On je uspio da na sebe privuče nadanje na promjene sa jednom inspirišućom ali više neodređenom političkom agendom. Uporedive političke osobnosti ili projekcije danas nema. Idealna kandidatkinja, idealni kandidat nije nastupio. Demokrati moraju izabrati prave teme i svoje ideje suprotstaviti rezultatima Trumpove politike a ne njegovoj retorici.

Sljedećih mjeseci moraće se demokrati tvrdo boriti da održe jedinstvo. Bez zajedništva na kraju predizbora neće biti izborne pobjede u novembru. Međutim upravo ovo zajedništvo biće otežano tradicionalno dugom i tvrdom predizbornom borbom u SAD. Predizbori u Ajovi i Nju Hempširu su upozorenje za demokrate: Oni moraju ujediniti partiju i svoje potencijalne birače iza jedne osobnosti i jedne kampanje.

ipg-journal.de

 Knut Dethlefsen
Autor 18.2.2020. u 17:28