Istraga o „ruskoj aferi“: Muellerova opomena

Roland Nelles
Autor 30.5.2019. u 11:55

Istraga o „ruskoj aferi“: Muellerova opomena

Foto: JIM LO SCALZO/EPA-EFE/REX  – Specijalni istražitelj Mueller

Specijalni istražitelj u ruskoj aferi javio se prvi put osobno za riječ – i pritom je Robert Mueller izričito odustao od davanja oslobađajuće presude za Donalda Trumpa. Dolazi li sad postupak za opoziv predsjednika?

Piše: Roland Nelles, Washington
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

To je on. Čovjek koji je važio kao duh iz Vašingtona. Moglo ga se možda slučajno vidjeti u omiljenom restoranu, u crkvi ili na semaforu. Međutim u političkoj javnosti Robert Mueller bio je dvije godine nevidljiv i prije svega: nijem.

Bez najave i potpuno neočekivano posebni istražitelj u ruskoj aferi se sada javio za riječ. To je začuđujući, skoro čak nestvaran trenutak u istoriji SAD.

Cijela Amerika diskutuje o tome da li bi se protiv predsjednika Donalda Trumpa trebao pokrenuti postupak opoziva zbog ometanja rada pravosuđa. Mnogo pitanja je u zraku: Šta misli Mueller o opozivu Trumpa? Je li predsjednik učinio prekršaj – da ili ne? Šta će se dalje dešavati u ovoj aferi?

Tipično Mueller

U ministarstvu pravde SAD Mueller govori nešto više od devet minuta pred TV kamerama. Najvljuje kraj svoga rada. Istovremeno naglašava da se o stvari neće detaljno izjašnjavati, također neće istupati pred Kongresom. Sve što on o tome ima reći stoji u njegovom izvještaju.

Tipično Mueller: Kao već u svome višeslojnom „Reportu“ strogi pravnik prezentira u kratkoj izjavi gole činjenice. On ne daje nikakvu gromovitu optužbu, nikakav “J’Accuse!”, na šta su se možda nadali Trumpovi protivnici. Međutim nastup pred milionima TV gledalaca je za predsjednika ipak poražavajući. Jer Mueller nije dao nikakve oslobađajuće presude – posebno ne Donaldu Trumpu.

Mueller ne dopušta nikome da vidi šta je u njegovoj glavi, on ne odgovara ni na jedno pitanje. Ipak bivši šef FBI želi sasvim jasno danas poslati signal na američku javnost, opomenu, da se rezultati iz njegovog izvještaja trebaju ozbiljno shvatiti.

On izričito podvlači najvažnije tačke iz svoga 448 strana obimnog izvještaja. Ovo su četiri centralne izjave:

  • Prije svega Mueller proturiječi utisku raširenom od strane Trumpa i njegovih pristalica da je sama istraga u ruskoj aferi bila nepotrebna i da je to bila zavjera. Postojalo je koncentrisano i sistematsko miješanje Rusa u američke izbore, tvrdi Mueller. Morala bi se ispitati povezanost i pozadina. Ova potencijalna prijetnja za politički sistem SAD zaslužuje „pažnju svakoga pojedinačnog Amerikanca“.
  • Kao već u svome izvještaju Mueller objašnjava da njegov tim nije našao „dovoljno dokaza“ da se Trumpov izborni tim urotio sa Rusijom. Istovremeno on ukazuje na drugi dio svoga izvještaja u kome je navedeno više događaja koji se mogu vrednovati kao ometanje pravosuđa od strane predsjednika. Na ovome mjestu Mueller daje jasnu izjavu koja je sve drugo samo ne oslobađajuća presuda za Trumpa: „Da smo bili ubjeđeni u to da predsjednik nije uradio ništa ilegalno mi bismo to tako i rekli.“
  • Mueller također objašnjava šta on misli o zvaničnoj optužbi protiv Trumpa: Kao i u svome izvještaju on jasno kaže da pravila ministarstva pravosuđa i ustav zabranjuju optužbu istražnih organa protiv službujućeg predsjednika. To zbog toga nije ni bila opcija. Pošto Mueller ovu tačku tako naglašava to dopušta zaključak da on optužbu pod drugim pravnim uslovima smatra u cjelini mogućom. Original Mueller: „Ako neko ko je predmet istrage ovu istragu ometa on radi protiv srži napora istražitelja da utvrdi istinu i kazni prekršaj.“
  • Mueller izričito podvlači da ustav predviđa drugi put ako se jednom predsjedniku dokaže prekršaj. Time on očigledno ukazuje na postupak opoziva koji može pokrenuti samo Kongres.

Tada je nastup bio već skoro završen. Fantom iz Vašingtona ponovo nestaje. Mueller je još rekao da se hoće povući u privatni život.

Odmah nakon Muellerovog nastupa za riječ su se javili politički lageri: Trump i njegova glasnogovornica Sarah Sanders su jasno rekli da Muellerova izjava „ništa“ ne mijenja. Posebni istražitelj je završio svoj posao i napustio svoj ured. „Slučaj je zaključen. Hvala lijepo“, twitovao je Trump.

Demokrati opet smatraju da su Muellerovom izjavom ojačani: Prije svega mogla bi time unutarpartijska debata o pokretanju postupka opoziva protiv Trumpa dobiti novi zamah. Vođa partije, Nancy Pelosi, još se protivi učiniti ovaj korak. Međutim, pitanje glasi koliko dugo će ona moći braniti svoju liniju.

Pritisak na nju raste: „Sve opcije su na stolu“, kaže šef odbora za obavještajne službe, Jerry Nadler. “Rober Mueller je jasno stavio do znanja da smatra Donalda Trumpa lažovom koji je ometao pravosuđe.“

“Mueller je jasno nastavak slučaja prebacio na Kongres”, kaže poslanik Julian Castro, koji je također jedan od 23 demokratska kandidata za predsjednika. “Mi moramo sada pokrenuti postupak opoziva.”

spiegel.de

Roland Nelles
Autor 30.5.2019. u 11:55