Izolirano pleme

Petar Fehir
Autor 26.11.2018. u 21:47

Izolirano pleme

Foto: Indian Coastguard/Survival

Doskora se mislilo kako je pleme nastanjeno na Sjevernom Sentinelu, a za koje se tvrdi da je kopljima lišilo života Jona Allena Chaua, misionara s namjerom da mještane otoka uvede u osnove kršćanstva, samo na svijetu.

Ako ne računamo ono u Papua Novoj Gvineji, koje je pred pedesetak godina upoznato da nisu sami i koji se daju slikati i izbliza.

A nije. Ima još jedno pleme koje je također van zakona. Nije istina naoružano lukom i strijelama, već moćnijim oružjem i oruđem. (Navodno će se uskoro opremiti i s tri decenije testiranim zrakoplovima.)

Ni kod jednog plemena policija nema naročite ingerencije. Ni sud, ni tužilaštvo. Što bi rekli, pravna država baš i ne radi svoj posao.

Prema predaji, ono na Andamanskim otocima je nekoliko desetaka tisuća godina starije, ali je ovo drugo mnogo naprednije. Dok kod ovog prvog plemena crkva nije ni primirisala, kod ovog drugog ne samo što je upoznala puk s dobrobitima svog nauka, već ga je i propisala kao nastavni predmet. A po načelima kleroučenja je strukturiran i kao poželjan model društvenog ponašanja.

I dok je kod ovog prvog plemena opća zabrana snimanja i fotografiranja, ovo drugo je ograničenja uvelo samo za nepoćudne, dok se snimanja po mjeri ćudnih stimuliraju i državnim novcem i direktno distribuiraju u dugometne cijevi podržavljenih medija.

Ubili su misionara, priča se, zbog toga što se plaše i ne žele nepoznate ljude na svom otoku. Svi koji bi samo kročili na njihov teritorij doživljavaju se kao neprijatelji. Nikakvi, dakle, emigranti ne dolaze u obzir. Još jedna zajednička crta između ovih dvaju zajednica.

Pitanje koje se nameće danas je: Treba li ova izolirana plamena upoznati s civilizacijom?

Petar Fehir
Autor 26.11.2018. u 21:47