Izraelska vojska saopštila da nije ušla u Gazu, peti dan sukoba

RSE
Autor/ica 14.5.2021. u 10:15

Izraelska vojska saopštila da nije ušla u Gazu, peti dan sukoba

Foto: Habboub Ramez/ABACA/PIXSELL

Izraelska vojska pojačala je napade na Gazu, a palestinski militanti petog dana nastavljaju da ispaljuju rakete na Izrael.

Izraelska vojska rekla je da su vazdušne i kopnene snage bile umešane u napade u petak, ali da nisu ušle u Gazu, kako je ranije tokom noći u petak, 14. maja, navela ukazujući na pogrešno shvaćenu “internu komunikaciju”.

Nešto posle ponoći po lokalnom vremenu izraelska vojska poslala je poruku medijima da su njene trupe ušle u tu palestinsku enklavu, a to je potvrdio portparol vojske za Frans pres (AFP).

Međutim, dva sata kasnije vojska je objavila “razjašnjenje” navodeći da “nema vojnika” u Gazi.

Izveštač BBC-a iz Gaze rekao je da je došlo do jakog granatiranja u kojem su učestvovali topovnjače, borbeni avioni i helikopteri.

Od početka borbi u ponedeljak u Gazi je ubijeno više od 100 ljudi, a sedam je umrlo u Izraelu.

U međuvremenu, predsednik je upozorio na građanski rat. Ministar odbrane Benni Gantz naredio je “masovno pojačanje” snaga sigurnosti radi suzbijanja unutrašnjih nemira zbog kojih je uhapšeno više od 400 ljudi.

U izjavi objavljenoj u petak rano ujutro, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će se izraelska vojna operacija protiv palestinskih militanata u Gazi nastaviti koliko god bude potrebno i da će Hamas, militantna grupa koja vlada Gazom, platiti visoku cijenu.

Vojni portparol Hamasa odgovorio je da je grupa spremna da nauči izraelsku vojsku “surovim lekcijama” ukoliko odluči da krene s kopnenim upadom.

Ovonedeljno nasilje u Gazi i Izraelu najgore je od 2014. Prvobitno je podstaknuto nedeljama izraelsko-palestinske napetosti u istočnom Jerusalimu što je dovelo do sukoba na svetom mestu koje poštuju i muslimani i Jevreji.

Ubrzo nakon izjave Netanjahua, video snimci su pokazali kako eksplozije osvjetljavaju nebo iznad grada Gaze. Ubrzo su usledile raketne baraže iz Gaze, među kojima su izveštaji o napadima na izraelske gradove Aškelon, Ašdod, Beeršeba i Javne.

Nekoliko sati ranije, izraelska vojska pozvala je 9.000 vojnih rezervista i rasporedila trupe i tenkove u blizini svoje granice sa Gazom, javlja Asošijejted pres (AP).

Kako su borbe ulazile u peti dan, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres pozvao je na „trenutnu deeskalaciju i prekid neprijateljstava u Gazi i Izraelu“. Njegova molba odjeknula je i kod ostalih diplomata čiji pozivi izraelskim i palestinskim liderima do sada nisu postigli sporazum o prekidu vatre.

Palestinci su u četvrtak obeležili kraj muslimanskog svetog meseca Ramazana, dok su dve strane razmenjivale vazdušne napade. Otkako su raketni napadi počeli u ponedeljak, Izrael je srušio tri višespratnice za koje su naveli da su objekti Hamasa nakon upozorenja civilima da se evakuišu.

Od početka sukoba Izrael je napao stotine ciljeva u Gazi.

Militanti iz Gaze ispalili su skoro 2.000 raketa na Izrael, dovodeći do zastoja života u južnom delu zemlje.

Nekoliko raketa ciljalo je primorsku metropolu Tel Aviv, udaljenu oko 70 kilometara od Gaze.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da se broj poginulih popeo na 109 Palestinaca, uključujući 28 dece i 15 žena, sa 621 ranjenom osobom. Militantne grupe Hamas i Islamski džihad potvrdile su 20 smrtnih slučajeva u svojim redovima, iako Izrael kaže da je taj broj mnogo veći. U Izraelu je ubijeno sedam ljudi, uključujući šestogodišnjeg dečaka.

Mnogi svetski lideri osudili su nasilje i pozvali na uzdržavanje.

Skoro pet miliona Palestinaca živi na Zapadnoj obali, Gazi i istočnom Jerusalimu u veoma teškoj situaciji, podseća AP.

Zašto su počeli sukobi?

Sukobi su počeli protestima ispred džamije Al-Aksa u srcu Starog grada u Jerusalimu tokom obilježavanja Dana Jerusalima.

Iako su protesti u ponedeljak donekle utihnuli ostala su druga žarišta tenzija kao što je kvart Šeik Džarah u Istočnom Jerusalemu, severno od Starog grada gde se nekoliko palestinskih porodica suočava sa deložacijom iz kuća na koje pravo polažu jevrejski naseljenici. Sudsko ročište koje je moglo dovesti do deložacije sada je odgođeno.

Izrael, Sjedinjene Države i EU smatraju Hamas za terorističku organizaciju.

RSE

RSE
Autor/ica 14.5.2021. u 10:15