Jutarnji seks – saveznik dobrog zdravlja

tačno.net
Autor 2.7.2013. u 14:27

Jutarnji seks – saveznik dobrog zdravlja

Ne gasite alarm i ne odlažite buđenje: Rani jutarnji seks poboljšava imunitet, podiže raspoloženje, povećava plodnost, čisti ten, jača kosu i smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Više od 58 odsto ljubavnih parova upražnjava seksualne aktivnosti između 11 sati uveče i 1 sat ujutro, ali oni koji ljubav vode ujutro imaju više dobrobiti, piše “Medikal dejli”. Prema podacima Kinsi Instituta za istraživanje seksa, pola i reprodukcije, parovi starosti od 18. do 29. godina u prosjeku vode ljubav 112 puta na godišnje, oni od 30. do 39. godina 86 puta, dok se u četrdesetim taj broj smanji na 69 puta za godinu dana.

Bilo da je večernji seks stvar navike, instinkta ili pogodnosti, jutro je mnogo bolji izbor od večeri, tvrdi južnoafrički seksolog Glen Rovan.

“Jutarnji seks inicira intimnost i emocionalno zbližavanje na početku dana, a tada najčešće ima i najmanje ometanja”, kaže dr Fren Volfiš.

Ona dodaje kako brojne studije dokazuju da jutarnji seks popravlja raspoloženje bolje od obilnog doručka ili šoljice kafe. Uzrok tome je povećana proizvodnja hormona serotonina nakon orgazma, a koja djeluje kao antidepresiv na mozak.

Povećava plodnost

Česti jutarnji seks poboljšava kvalitet sperme i povećava plodnost kod žena, pokazala je studija Klinike za vještačku oplodnju u Sidneju. Prema ovoj studiji, redovnom jutarnjom ejakulacijom kvalitet sperme kod muškaraca popravlja se za oko 12 odsto, što povećava izglede za uspješnu oplodnju.

Čisti ten i jača kosu

Orgazam tokom jutarnjeg seksa izaziva otpuštanje hemikalija koje povećavaju nivo estrogena u tijelu. Zbog toga dolazi do poboljšanja cirkulacije i smanjivanje nivoa testosterona, što se odražava na stanje kože i kose. Jutarnji seks tako zaista daje poseban sjaj ljudima, zaključili su naučnici sa Univerziteta Viskonsin.

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Seks u jutarnjim satima nekoliko puta nedjeljno štiti zdravlje srca, posebno kod muškaraca, pokazala je desetogodišnja studija Univerziteta Belfast na više od 1000 ljudi. Osim što služi kao dobra vježba, jutarnji seks smanjuje nivo hormona stresa kortizola, koji povećava rizik od infarkta i od sužavanja krvnih sudova.

Jača imunitet

Proizvodnja imunoglobulina A veća je tokom jutarnjeg seksa nego seksa u bilo koje drugo doba dana. IgA su antitijela koja služe za odbranu organizma od infekcije, a ljudi koji redovno vode ljubav ujutro imaju i do 30 odsto veći nivo IgA u krvi.

24sata.hr

tačno.net
Autor 2.7.2013. u 14:27