Kada seks prestane biti dio vašega života

tačno.net
Autor 27.11.2013. u 16:42

Kada seks prestane biti dio vašega života

Dugogodišnji par – sve manje ili ništa seksa. Svi smo već čuli, a neki i proživljavaju taj scenarij. Možda se pitate kako se  dogodilo to da je od zdravih i redovitih seksualnih odnosa u kojima ste oboje uživali, došlo do toga da više jednostavno nemate ni volje ni želje za seksom, niti ne osjećate neku potrebu za njim.

Evo nekih vjerojatnih scenarija i ako se prepoznate u njima, znajte da niste sami. Zapravo, puno se parova se upravo bori s istim problemima. Vjerujte, ništa nije nerješivo. Iako seks i nije najvažnija stvar u vezi, još uvijek je dovoljno važna da se oko nedostatka valja potruditi. Zapamtite, nitko nije previše star za seks.

Previše ste zaposleni

Problem: Između posla, djece i svih obaveza oko njih, brige oko ostatka obitelji, druženja s prijateljima, jednostavno vam ne ostaje vremena i volje za seksom. Kada uhvatite vremena, želite se samo malo opustiti, a kada legnete u krevet, samo želite spavati. Naravno, nitko ne očekujete da ćete se svaki dan osjećati kao napaljeni tinejdžer pun hormona, te da samo čekate prvu priliku da se bacite na posao. No, ako se možete potruditi oko svih ostalih stvari koje obavljate i za koje pronađete vremena, možete se potruditi i za seks. To je jedan od načina ponovnog intimnog povezivanja, koje se u svoj strci i zbrci tijekom dana može izgubiti. Bez obzira na duboku povezanost i prijateljstvo koje možete gajiti prema partneru, nemojte zanemariti i seksualni odnos, koji jednako pridonosi uspješnosti braka, kao i druge komponente.

Rješenje: Ako ne možete nikako drugačije, doslovno dogovorite dane u mjesecu kada ćete se upustiti u ljubavnu igru. Možda to nije ni romantično, ni spontano, ali ako je to jedini način za seks, zašto ne? Možda će vam biti jednostavnije, ako će to biti dani za vikend, kada se najčešće možete bolje opustiti. Također, taj dan prije nego što navalite jedan na drugog, potajno se zavodite malim gestama i dodirima. Neka to bude svojevrsna uvertira u predigru.

Stres i anksioznost

Problem: Teško je misliti na seks i imati seksualni poriv kada morate razmišljati o svim problemima na poslu i kod kuće. Teško se osjećati seksi kada ne znate kako ćete platiti ratu kredita i sve ostale životne troškove. Neke osobe pak imaju strah od seksa zbog loših iskustva ili zbog posljedica koje može potencijalno nositi, kao što je neželjena trudnoća ili spolna bolest. Naravno, vrlo je teško u takvoj situaciji prepustiti se trenutku i uživati, ili ga uopće željeti.

Rješenje: Kako biste pobijedili probleme koji vam narušavaju seksualni nagon, morate pokušati pobijediti uzrok ili se barem početi bolje nositi s određenim problemom. Premda je to je lakše reći nego učiniti, ne postoji univerzalni odgovor za sve probleme. Prvi korak je želja da riješite problem. Kada ona postoji, sve je moguće. Nemojte zaboraviti dobrobiti sporta kao tjelesne aktivnosti, koja ne samo da pomaže u prevladavanju stresa, nego i potiče stvaranje endorfina koji su zaslužni za osjećaj sreće, pa tako i bolje volje, te pobuđivanje želje za seksom. Seks, također, potiče stvaranje endorfina isto kao i sport, što znači da i od jednog i od drugog možete imati velike koristi.

Dosada i rutina

Problem: Nakon mnogih zajedničkih godina, više nema poze koji niste isprobali i jednostavno više nemate ideja ni želje za seksom. Postao je dio dosadne rutine. Iako ljubav još postoji, zanimljivije vam je gledati televiziju, čitati knjigu ili spavati.

Rješenje: Razgovarajte o problemu i saznajte partnerove želje, a vi njemu kažite svoje. Začinite seks novim pozama, pomagalima za seks, novim mjestima, igrajte se uloga… Nikad se ne zna, možda zaista doživite novo seksualno buđenje.

Ne volite svoje tijelo

Problem: Ljudsko tijelo tijekom godina prolazi kroz neizbježne promjene, posebno žensko za vrijeme i poslije trudnoće. Nažalost, nitko ne može zadržati tijelo 20-godišnjaka, ali to ne znači da se ne može osjećati dobro u njemu. Kod nekih osoba koje su prije možda previše samodopadnosti i samopouzdanja iskazivale tijelom, kada ono više nije kao nekad, nestaje i samopouzdanja.

Rješenje: Pronađite dijelove tijela koji vam se još uvijek sviđaju i fokusirajte se na njih. Njima posvetite više pažnje. Za to vrijeme poduzmite nešto korisno kako biste i one dijelove tijela koji vam se ne sviđaju doveli u red. Započnite se pravilnije hraniti i vježbati. Nabavite odjeću koja će vam više isticati dijelove tijela koji vam se sviđaju, a prekrivati one druge dijelove. Osim toga, za vrijeme seksa se više fokusirajte na tijelo svojega partnera, a ne toliko na sebe.

Prestari za seks

Problem: Kako starite, jednostavno više ništa ne funkcionira kao prije. Žene prolaze kroz menopauzu i velike hormonalne promjene, te im pada libido, dok muškarci nerijetko nakon određene dobi imaju problema s erekcijom i prostatom što im otežava seksualnu aktivnost.

Rješenje: Koncentrirajte se na pozitivne stvari, a eventualni problemi mogu se riješiti primjerenim lijekovima, zdravim načinom života i tjelesnom aktivnošću. Osim toga, volja je, čini se, nekako najvažnija kada je u pitanju – seks.

Nedavno ste rodili

Problem: Imali ste teži vaginalni porod, hormoni vam još uvijek luduju, pa nije ni čudno da nemate nikakve želje za seksom. Neke žene imaju i probleme s postporođajnom depresijom. Osim toga, umorni ste od brige o bebi, neispavani i jednostavne ne osjećate nikakvu želju za „valjanjem“ s partnerom.

Rješenje: Pričekajte nekoliko mjeseci nakon poroda da se vaše tijelo oporavi do kraja. No, ako se situacija ne popravi nakon nekoliko mjeseci, pokušajte se i bez seksualnog nagona upustiti u laganu predigru s partnerom da vidite kamo će vas to odvesti. Nemojte zaboraviti razgovarati s partnerom u vezi tog problema. Zamolite ga za strpljivost. Ako ništa ne funkcionira, potražite pomoć liječnika.

zena.hr

tačno.net
Autor 27.11.2013. u 16:42