Kako stari vagina?

tačno.net
Autor 12.3.2013. u 20:29

Kako stari vagina?

Baš kao i svaki drugi dio tijela, vagina se s godinama mijenja. Znate li kakve promjene će zadesiti vašu vaginu i kada su one najčešće vidljive?

Autor: tportal.hr
Koliko dobro poznajete svoju vaginu? Studija koju je provela udruga Association of Reproductive Health Professionals pokazala je kako gotovo polovica žena ne zna osnovne stvari kada se radi o genitalnom području. Takve zablude pak mogu loše utjecati na zdrav i zadovoljavajući seksualni život nakon 40. godine života, zato je, kako savjetuje popularni doktor Oz, vrlo važno znati što se točno događa ‘tamo dolje’. Baš kao i svaki drugi dio tijela, vagina se s godinama mijenja, a problemi kao što je niska razina libida, suhoća rodnice i kronična bol mogu se s godinama pojačati. No ne treba paničariti, jer su svi ti problemi lako rješivi.Na temelju informacija prikupljenih od vodećih ginekologa, dr. Oz otkriva što biste trebali znati o vagini i njezinim promjenama nakon 40. godine života, a upravo to može pomoći u održavanju sretnog i zdravog seksualnog života, piše doctoroz.com.

Stanjivanje stijenki unutar vagine
U 20-im i 30-im godinama vaginalne stijenke ‘kupaju se’ u hormonima što ih čini jakim i čvrstima. Međutim, ulaskom u 40-e godine, razine hormona estrogena postupno se počinju smanjivati. Ta pojava uzrokuje to da stijenke, sagrađene od sluznice, postaju manje elastične te osjetljivije. Zbog toga će češće i doći do upala ili ozljeda ako za vrijeme seksa osjetite bol.

Stanjivanje stijenki vagine lako se može provjeriti ogledalom, a valja provjeriti boju unutar otvora vagine. Snažno ružičasta boja signalizira zdravo vaginalno tkivo, a blijeda ili jako svijetla boja može upućivati na krhku sluznicu vagine. Ako smatrate da imate problem, svakako se obratite svom ginekologu. No valja imati na pameti da iako ne uočavate nikakve probleme ili promjene, ginekologa je preporučljivo posjećivati jedanput godišnje.

Stanjene vaginalne stijenke liječe se kremama s estrogenom ili tabletama koje se mogu izravno umetnuti u vaginu.

Vaginalna atrofija
Smanjena razina estrogena također može uzrokovati skupljanje vaginalne sluznice što rezultira sužavanjem vaginalnog otvora, odnosno ‘predvorja’ rodnice. U ovom slučaju, bol se može pojaviti tijekom početne penetracije, no često nestane nakon potpunog ulaska penisa, a oko 90 posto boli se javlja u tom dijelu vagine.

Vaginalna atrofija može biti tretirana vaginalnim dilatatorom, koji je dostupan u različitim veličinama i širinama te tako poboljšavati elastičnost i gipkost vagine. Liječenje se odnosi na pet minuta svakodnevne upotrebe dilatatora zajedno s lubrikatom. No svako se valja posavjetovati s liječnikom. Zdjelica je, baš kao i bicepsi, izgrađena od mišića. Tako redovit seks zapravo pomaže održati vaginu u dobroj formi, a jednako tako mogu pomoći i Kegelove vježbe.

Nuspojave lijekova
Mnogi uobičajeni lijekovi, poput kontracepcijskih pilula, antihistamina i antidepresiva mogu uzrokovati suhoću vagine, koja se i inače zna javiti nakon 40. godine zbog manjka estrogena. Nizak libido drugi je problem koji može biti uzrokovan lijekovima. U slučaju suhoće mogu pomoći razni lubrikati, bazirani na ulju ili vodi.

Bore
Baš kao i lice, i vagina s godinama dobiva bore. ‘Usmine mogu splasnuti te postati manje izbočene kako razina estrogena opada. Masni jastučići u usminama s godinama se smanjuju, a manjak kolagena može uzrokovati opuštanje. Koža vagine može potamnjeti ili posvijetliti, a klitoris se smanjuje’, kaže doktor Rankin napominjući kako te promjene ne utječu na užitak tijekom seksa.

Promjene vagine koje nastupaju s godinama većinom su unutarnje, međutim tu su i one, vidljive, vanjske, vulve. Tijekom godina smanjuje se zadebljana koža na stidnoj kosti, a i unutarnje usmine s godinama gube ‘nabreknutost’ pa se čine duljima i ravnijima. Osim toga, s godinama se i dlake prorijede, a mogu se pojaviti i sijede dlake. Sijede dlake počinju rasti otprilike u isto vrijeme kada i sijede u kosi, piše thefabv.wordpress.com.

tačno.net
Autor 12.3.2013. u 20:29