KEMAL MAHIĆ: PROTOZOE U FERK-u

Kemal Mahić
Autor 24.12.2014. u 08:39

KEMAL MAHIĆ: PROTOZOE U FERK-u

Oni što su „upalili svijetlo“ u balkanskoj krčmi ponovno nas vraćaju u mrak. Ali,“ dok god ima mraka bit će i svanuća.“ Pa kad svane, neće biti FERK-a, ni Đulizara, ni Mandrapa i ostalih, naknadama avansiranih jednostaničnih organizama.

Piše: Kemal Mahić

Jednostanični jednoumci! Odluka FERK-a o poskupljenju električne energije od 01.01.2015. godine je čestitka biračima koji su uredno izašli na oktobarske izbore, očekujući promjene koje su im obećavali lideri političkih stranaka. I nastupila je promjena cijene električne energije! Tako su dva člana Predsjedništva BiH ispostavila račun onoj polovini biračkog tijela koja im je dala novi mandat da nas „vode“ u nove ponore i bezdane. Jedan od njih je obećao prije izbora za člana Predsjedništva da će otvoriti novih 100.000 radnih mjesta. Zar ima toliko rodbine?

U Elektro-privredi BiH možete platiti mjesečni iznos korištenja električne energije bankovnom karticom! Keša, keša, keša nam dajte! Pa onda ćemo kešom platiti vanstranačke prebjege, billborde, prijeme i terevenke…Gotovinom se plaćaju računi za korištenje električne energije u poslovnicama EP BiH do 13,30 sati. Ako slučajno dođete u 14 sati kažu: “Dnevne knjige su zaključene“ iako je radno vrijeme do 15 sati! Ovi monopolisti subotom ne rade!I tako od 1995 ili bolje rečeno od prapočetaka električne energije na ovim prostorima. Uostalom, platite preko PTT ali tamo vam je naknada od 1-5 KM!

Ko su osobe koje su sebi dodijelili ime FERK? Jedino je zastupljena nacionalna struktura. S druge strane nema penzionera, nezaposlenih, zaposlenih na određeno vrijeme, radnika i seljaka. Valjda bi navedeni bili protiv poskupljenja električne energije, ako ne bi bili „avansirani“ prije donošenja Odluke kao što je ova od 01.01.2015.godine.

Ali ima izvjesna Đulizara (per.ružičnjak) koja obrazlaže poskupljenje i ne trepće očima kada objašnjava ono što su joj napisali.“Ružičnjak“ koji ne miriše, koji „tukne“ na bajatost uniformisanih obrazloženja. Iz kojeg sloja društva dolazi Đulizara, ili mi nemamo društva!?

Kradljivci kilowata ne prestaju sa potkradanjem svojih kupaca. Uvijek ti zaračunaju po 10-20 kw unaprijed, pod izgovorom da ćeš to „svakako potrošiti“, pa tako puta stotine hiljada potrošača. Naplaćuju unaprijed, kao znate ko?!

Svi koji sumnjaju u ove navode mogu se uvjeriti da će nakon izbivanja iz doma (zbog godišnjih odmora) istu cijenu električne energije kao predhodnih mjeseci, raznim manipulacijama koje se pretvore u 2-3 računa sa duplim plaćanjem sijaličnih mjesta i ostalih stavki (viša-niža tarifa) koje na koncu opet donesu očekivani iznos, iako mjesec dana niste koristili usluge EP BiH! Da ne govorimo o poskupljenju struje u zimskom periodu, kada je priliv voda očekivano najveći u godini. Nigdje u svijetu takvih parametara nema.

A voda teče! Teče li teče!

U izgradnji brana i hidrocentrala učestvovali su ratni zarobljenici (iz II svjetskog rata), omladinci, aktivisti narodnog fronta. Oni su udarili temelje elektrifikaciji, da bi interesne, stranačke i rodbinske grupe uz nekakav FERK izračunali da je električna energija u BiH, najjeftinija u Evropi. A dobijanje dozvole za uvođenje „struje u kuću“ u BiH je na 175. mjestu od rangiranih 189. država u svijetu!

Svi ekonomski pokazatelji i svi grafikoni svijeta ukazuju na ekonomsko siromaštvo stanovništva BiH. I onda FERK, ničim izazvan, donosi Odluku o poskupljenju električne energije, pod izgovorom da to“ neće izazvati lančana poskupljenja“. Ma vidi ti jednoumaca i jednostaničnih organizama, koje su instalirale političke stranke, kako vode računa o EP BiH, a ne vode računa o svojim roditeljima, o svojoj djeci, braći, sestrama, rudarima, zagađenju okoliša…

A voda i dalje teče! Ni poplave nisu „napunile“ jezera za predizbornu kampanju!

Oni što su „upalili svijetlo“ u balkanskoj krčmi ponovno nas vraćaju u mrak. Ali,“ dok god ima mraka bit će i svanuća.“

Pa kad svane, neće biti FERK-a, ni Đulizara, ni Mandrapa i ostalih, naknadama avansiranih jednostaničnih organizama.

Kemal Mahić
Autor 24.12.2014. u 08:39