Kina upozorava Bidena: “Ako bude ponavljao pogrešne ocjene vlade SAD-a ne treba očekivati napredak u rješavanju problema”

tačno.net
Autor 4.12.2013. u 07:56

Kina upozorava Bidena: “Ako bude ponavljao pogrešne ocjene vlade SAD-a ne treba očekivati napredak u rješavanju problema”

Američki potpredsjednik Joe Biden ne treba očekivati napredak u diplomatskim naporima tijekom posjeta Kini ako bude ponavljao “pogrešne i jednostrane” primjedbe svoje vlade, upozorava u srijedu kineski dnevnik na engleskome jeziku China Daily kojeg vlasti u Pekingu često koriste za objavu svojih stavova.

Biden bi danas trebao razgovarati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i potpredsjednikom Li Yuqanchaom a na dnevnom redu će sigurno biti nedavno proglašavanje zone protuzračne obrane nad spornim otocima u Istočnom kineskom moru, o čemu je Biden u utorak razgovarao u Japanu.

Američki potpredsjednik “ne bi trebao očekivati bilo kakav značajan napredak ako jednostavno bude ponavljao prijašnje pogrešne i jednostrane ocjene svoje vlade”, upozorava u uvodniku China Daily. “Ako Sjedinjene Države stvarno žele smanjiti napetosti u regiji prvo moraju prestati biti popustljive prema Tokiju koji balansira prema ratu”, nastavlja list.

Biden je u utorak pozvao u Tokiju Japan i Kinu da nađu načine za smanjivanje napetosti, koje je izazvalo kinesko proglašavanje zone protuzračne obrane nad spornim otocima u Istočnom kineskom moru, i pritom je ponovio da je Washington “duboko zabrinut” zbog tog poteza.

Sjedinjene Države su vrlo jasno rekle da će poštovati obveze američko-japanskog sporazuma koji traži da brane otoke koje Japan kontrolira i zove Senkaku a Kina Diaoyu, ali ne bi željele biti uvučene u bilo kakav vojni sukob između dva azijska rivala.

Japan je u ponedjeljak ponovio da su i Tokio i Washington odbacili odluku Pekinga o uspostavi zone protuzračne obrane koja uključuje otoke u središtu kinesko-japanskog spora, ali su unatoč tome tri velike američke zrakoplovne tvrtke, djelujući u skladu sa savjetom vlade, izvijestile Kinu o svojim letovima kroz tu zonu.

Washington je priopćio tijekom vikenda da to ne znači da je SAD priznao zonu, a prošlog je tjedna poslao na to područje dva bombardera B-52 ne obavijestivši prethodno Kinu.

index.hr

Tagovi:
tačno.net
Autor 4.12.2013. u 07:56