Kojović: Izvještaj EU o napretku BiH previše je motivacijski, a premalo činjenični

tačno.net
Autor/ica 11.11.2015. u 15:02

Kojović: Izvještaj EU o napretku BiH previše je motivacijski, a premalo činjenični

Izvještaj Evropske komisije o napretku BiH, koji su predsjedavajućem Vijeća ministara uručili predstavnici Evropske komisije, prokomentarisao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

„Pozitivni ton izvještaja pokazuje da nas EU i dalje tretira kao državu sa posebnim potrebama. Pažljivi čitalac neće na stranicama Izvještaja pronaći zakonske, socijalne ili ekonomske činjenice koje ukazuju na stvarni napredak BiH u procesu EU integracija, odnosno u uvođenju vladavine zakona a ne partija. Tu je očigledno riječ o namjernom previđanju činjenica, odnosno o upotrebi neosnovanog optimizma kao daljnjeg motivacijskog sredstva za stvarno pokretanja reformi. Dakle, riječ je o pedagoškom metodu, koji primjenjuju nastavnici koji hvale loše đake, vjerujući da će ih to motivisati da budu bolji, a zanemarujući mogućnost da će đaci nastaviti s tom praksom fiktivnog napretka, očekujući i ubuduće neosnovane pohvale“, kazao je Kojović.

„Reformska agenda, čije usvajanje se u Izvještaju ocjenjuje kao značajan korak naprijed, nije ništa drugo nego plan djelatnosti kojima bi se anulirali dvadesetogodišnje politike stranaka na vlasti, tj. potpisnica Reformske agende.  Očekivati od tih istih stranaka da implementacijom Reformske agende promijene sistem koji je obogatio njihove kadrove i koji ih iz izbora u izbore održava na vlasti, po mom mišljenju, nije realno. Nove, drugačije politike zahtijevaju nove, drugačije ljude. To je činjenica sa kojom će se EU, kad-tad, morati suočiti“, zaključio je Kojović.

tačno.net
Autor/ica 11.11.2015. u 15:02