Konferencija “Antikorupcijska mreža institucija BiH”: Ne smije biti nedodirljivih

tačno.net
Autor/ica 23.9.2013. u 12:11

Konferencija “Antikorupcijska mreža institucija BiH”: Ne smije biti nedodirljivih

Država će biti onoliko jaka koliko bude spremna da sprovodi svoje zakone, kazao direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Sead Lisak

SARAJEVO (AA) – Konferencija “Antikorupcijska mreža institucija BiH” u okviru projekta koji finansira Evropska unija (EU) “Jačanje kapaciteta institucija BiH u sprečavanju i borbi protiv korupcije”, održana je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Seada Lisaka danas su sumirani proteklog projekta “Jačanje kapaciteta institucija BiH u sprečavanju i borbi protiv korupcije”. On je kazao da je na konferenciji naglašeno kako je projekat dao rezultate.

“Posebno naglašavam da smo osigurali institucionalnu saradnju sa timovima za provedbu strategija, odnosno akcionih planova na svim nivoima u BiH”, pojasnio je Lisak.

“Međutim, sve ove aktivnosti trebale bi u krajnjem slučaju da rezultiraju da se korupcija smanji. Mora nam biti jasno da je ovo jedan proces u koji smo mi tek ušli. Dakle, rezultati tek treba da se očekuju”, pojasnio je Lisak.

Ono što je prepoznala i međunarodna zajednica i izvještaj Evropske komisije, kako je kazao, jeste da još nisu učinjeni dovoljni napori u represivnoj borbi protiv korupcije, zapravo da još nema sudskih presuda za velika krivična djela.

“Zapravo, glavni problem je provedba zakona. Država će nam biti onoliko jaka koliko bude spremna da sprovodi svoje zakone”, kazao je Lisak.

Izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Marko Vujević je u svom obraćanju medijima rekao da je cilj da se stvore institucionalni kapaciteti koji će biti uvezani u jednu jaku mrežu koja će djelovati sustavno.

“Ne smije biti niti ima nedodirljivih”, kazao je Vujević koji je apelovao na sve nadležne institucije da u skladu sa zakonskim aktima poduzmu sve mjere kako bi se antikoruptivne radnje spriječile, a da se procesuiraju oni koji su počinili kaznena djela.

Voditelj projektnog tima Roman Prah rekao je da su u BiH pokrenuti mehanizmi i aktivnosti za poboljšanje prevencije i borbe protiv korupcije, čemu je pripomogao i ovaj projekat.

Anadolija

tačno.net
Autor/ica 23.9.2013. u 12:11