Ministarstvo odbrane: Poginulo 40 vojnika u Nagorno-Karabahu

RSE
Autor 7.10.2020. u 10:41

Ministarstvo odbrane: Poginulo 40 vojnika u Nagorno-Karabahu

Foto: Tofik Babayev / dpa

Ministarstvo odbrane regiona Nagorno Karabah saopštilo je danas da je još 40 pripadnika vojske poginulo u sukobima sa snagama Azerbejdžana.

Ukupni broj vojnih žrtava u ovom regionu time je povećan na 280 od kada su sukobi izbili 27. septembra, javlja agencija Rojters.

U regionu traju najintenzivniji okršaji u prethodnih 25 godina između Jermena i Azerbejdžanskih snaga.

Ambasador Azerbejdžana u Rusiji Polad Bulbuldogli izjavio je da je njegova zemlja odlučna da ponovo preuzme kontrolu nad Nagorno Karabahom, koja je međunarodno priznata kao azerbejdžanska teritorija, ali je pod kontrolom etničkih Jermena.

On je rekao da je do 6. oktobra poginulo ukupno 27 azerbejdžanskih civila, a da je 141 osoba povrijeđena.

Ambasador je izjavio da je u toku antiteroristička operacija protiv oružanih snaga Jermenije koje su okupirale azerbejdžansku teritoriju.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je 7. oktobra da se postupci Turske i Azerbejdžana mogu biti okarakterisani kao teroristički napad na region Nagorno-Karabah.

Borbe u Nagorno-Karabahu su najveća eskalacija nasilja u višedecenijskom sukobu oko regije. Jermenske snage takođe imaju kontrolu nad sedam teritorija koje se nalaze do Nagorno-Karabaha.

Sukob između dvije zemlje izbio je 1988. godine uslijed zahtjeva etničkih Jermena za nezavisnošću regije Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu i ujedinjenju sa Jermenijom u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine.

Prekid vatre dogovoren je 1994. godine čime su okončana krvoprolića koja su odnijela živote 30.000 ljudi. Više od milion ljudi je raseljeno. Azerbejdžanci su napustili Jermeniju, Nagorno-Karabah i pridružene teritorije, dok su Jermeni napustili svoje domove u Azerbejdžanu.

Od tada počinju decenije manjih, ali smrtonosnih sukoba duž linije kontakta i zajedničke granice.

RSE

RSE
Autor 7.10.2020. u 10:41