“MISTIKA I MISTIKA”

tačno.net
Autor 16.4.2015. u 15:58

“MISTIKA I MISTIKA”

POZIVAMO VAS NA PROMOCIJU KNJIGE

JASNE ŠAMIĆ

“MISTIKA I MISTIKA”,

(izdanje Buybook, 2015),

koja će se održati na Sajmu knjige u Skenderiji

23. aprila 2015. godine u 12h30 !

O knjizi će govoriti univerzitetski profesor i pjesnik   SENADIN MUSABEGOVIĆ, a dijelove iz knjige čitaće glumica EMINA MINKA MUFTIĆ

 

Dođite u što većem broju, nećete se pokajati!

Jovan Nikoladis o knjizi Mistika i «mistika»  – studije i ogledi

Izdavačka kuća Plima izdala je prije nekoliko godina, tačnije 2010, odličnu knjigu autorice dr Jasne Šamić pod nazivom «Mistika i mistika», a sada je evo, ista ova knjiga ponovo ugledala svjetlo dana kod izdavača Buybook iz Sarajeva. Na prostoru bivše Jugoslavije nije do sada izašla studija ove vrste o sufizmu, a može se slobodno reći da općenito ne postoje u Regiji studije o ovom duhovnom pokretu u islamu, pa je ova knjiga jedinstvena u tom pogledu (iako se mogu, naravno, naći raznorazni tekstovi i prevodi stranih djela o islamu i dervišima).

Oslanjajući se na svoje dugogodišnje naučno istraživanje, dr Jasna Šamić poredi, odnosno kontrastira islamski duhovni pokret, nastao u okviru islama, sufizam, i njegovu književnost, sa drugim svjetskim misticizmima i književnostima, raspravljajući o konceptima te orijentalne poetike, i dovodeći ih u vezu s onim što u drugim knjževnostima ima privid ovih, mističkih koncepata.

U knjizi ćemo pročitati i ovo:

«Mada ideja o Apsolutu, onakva kakva je načešće izražena u sufijskoj poeziji, najprihvatljivija za savremenog čovjeka, jer je On tajna, vrhovna tajna o kojoj ni jedna smrtnik nema pravo da govori sa izvješnošću, niti u njegovo ime, zbog svega što se danas čini u ime islama, neobično aktuelno zvuči i ona Stendhalova misao: «Jedino istinsko opravdanje za Boga je što on ne postoji».

Mistika i mistika (eseji o Ljubavi, Ljeporti, Boli, Tajni)  

Dr Valery  Minitsian

Cilj Jasne Samić je da napravi paralelu između sufijskih djela i djela zapadnih autora u kojima nalazimo na mističke koncepte», ali koji u osnovi to nisu. Otud i naslov knjige Mistika i «mistika».

Zahvaljujući ovoj studiji, čitalac će razumjeti šta su to sufijski koncepti, a pogotovo šta je to Ljubav, koja je osnovna tema i ideja kod sufija (derviša). Ova ljubav predstavlja  izuzetno jako osjećanje koje derviš gaji prema Apsolutu, ali se ta ljubav/osjećanje može takođe porediti i sa profanom ljubavlju koju osjeća svako ljudsko biće.

Ova knjiga se može shvatiti kao studija namijenjena i specijalistima, orijentalistima, i   širokoj publici; svako njeno poglavlje, koje se odnosi na određeni sufijski simbol (koncept), može se čitati i kao zaseban esej o boli, ljubavi, smrti, smrti prije smrti, tajni, srcu, pogledu, ljepoti, itd.

tačno.net
Autor 16.4.2015. u 15:58