Napadnut sajt Evropskog suda u Strazburu nakon presude Turskoj

RSE
Autor 23.12.2020. u 15:30

Napadnut sajt Evropskog suda u Strazburu nakon presude Turskoj

Foto: azil.rs

Sajt Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu bio je meta “velikog sajber napada zbog čega je bio privremeno nedostupan”, neposredno nakon objavljivanja presude Turskoj zbog pritvaranja prokurdskog opozicionara, saopštio je danas taj sud.

“U ovoj fazi nije primećen gubitak podataka”, precizirala je Frans presu pres služba suda.

Sajber napad iza kojeg se još ne zna ko stoji i koji je trajao nekoliko sati, konstatovan je juče oko 15 časova “nakon izricanja presude” Turskoj zbog zatvaranja prokurdskog lidera Selahatina Demirtasa, precizira se u saopštenju suda sa sedištem u Strazburu.

Kako se precizira, veb stranica suda je bila privremeno nedostupna zbog tog “sajber napada velikih razmera”. Sud dodaje da žali zbog tog ozbiljnog incidenta.

Pres služba suda je navela da je napad trajao do jutros. Sajt koji je bio nedostupan od juče posle podne, ponovo je jutros proradio, javlja Frans pres, prenosi Beta.

Reč je o drugom takvom napadu na sajt suda, ali je ovaj jučerašnji bio velikih razmera, precizira pres služba.

Sud za ljudska prava je juče osudio Tursku zbog zatvaranja prokurdskog opozicionara, zahtevajući da on bude odmah oslobođen.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je oštro reagovao na tu presudu, a posebno na nalog za oslobađanje Demirtasa.

“Ovo je potpuno politička odluka… Tražiti oslobađanje nekoga ko je odgovoran za smrt 39 naših sugrađana jeste politika dvostrukih standarda, to je licemerje”, rekao je Erdogan, misleći na nasilne demonstracije iz 2014. sa desetinama žrtava na jugoistoku Turske, za šta vlasti smatraju da su odgovorni lideri prokurdske stranke HDP.

RSE

RSE
Autor 23.12.2020. u 15:30